ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Κίνα: Συνελήφθησαν δύο άτομα που άνοιξαν με εκσκαφέα τρύπα στο Σινικό Τείχος

Το Σινικό Τείχος της Κίνας
Το Σινικό Τείχος της Κίνας
ΑΡ

Δύο άτομα συνελήφθησαν επειδή άνοιξαν μια τρύπα με τη βοήθεια εκσκαφέα στο Σινικό Τείχος, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η αστυνομία της επαρχίας Σανσί (βορειοανατολική Κίνα) ακολούθησε τα ίχνη του μηχανήματος που χρησιμοποίησαν οι δύο ύποπτοι για να ανοίξουν μια τρύπα στο τείχος, το οποίο η UNESCO έχει περιλάβει από το 1987 στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Κατά την ανάκρισή τους, οι δύο ύποπτοι, ένας 38χρονος άνδρας και μία 55χρονη γυναίκα παραδέχθηκαν, σύμφωνα με το CCTV, πως άνοιξαν την τρύπα επειδή ήθελαν να συντομεύσουν τις διαδρομές τους. Στόχος τους να δημιουργήσουν ένα πιο σύντομο δρόμο για τις οικοδομικές τους εργασίες κοντά στο μνημείο, ανέφερε η τοπική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως οι δύο ύποπτοι προκάλεσαν «ανεπανόρθωτες ζημιές» στο τείχος, απομεινάρι των οχυρώσεων που είχαν κατασκευαστεί από τους κινέζους αυτοκράτορες για να αποθαρρύνουν τους ξένους επιδρομείς.

Τα πρώτα τμήματα του Τείχους χρονολογούνται περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια και αργότερα επεκτάθηκαν σε όλες τις αρχαίες δυναστείες της Κίνας. Η ζημιά προκλήθηκε σε ένα τμήμα του τείχους που χρονολογείται από τη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644), γνωστό ως 32ο Σινικό Τείχος. Φιλοξενεί επίσης ένα σχετικά καλά διατηρημένο παρατηρητήριο και αναφέρεται ως επαρχιακό πολιτιστικό κειμήλιο.

Οι κινεζικές αρχές τα τελευταία χρόνια ενίσχυσαν την προστασία του Σινικού Τείχους και κατέστειλαν τις πράξεις βανδαλισμού. Το 2021, τρεις επισκέπτες συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν με βαριά πρόστιμα από την αστυνομία επειδή χάραξαν το περίφημο τμήμα του τοίχου Badaling με ένα αιχμηρό αντικείμενο.

Αργότερα το ίδιο έτος, οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν δύο ξένους τουρίστες από το Σινικό Τείχος αφού εισέβαλαν σε ένα μη ανεπτυγμένο τμήμα του τμήματος Mutianyu.