ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Γιατί κατέθεσε μήνυση κατά της Καλιφόρνια - Τι καταγγέλλει ο δισεκατομμυριούχος

O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
ΑΡ

Ο Έλον Μασκ μηνύει την Καλιφόρνια για τους νέους νόμους περί διαφάνειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η εταιρεία Χ, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, υποστηρίζει ότι ένα νομοσχέδιο της Καλιφόρνια παραβιάζει τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία.

Ο Έλον Μασκ μήνυσε την Καλιφόρνια την Παρασκευή (8/9), αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα ενός νόμου της πολιτείας που θεσπίζει νέες απαιτήσεις διαφάνειας για τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ελέγχου της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και του εξτρεμισμού.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ο νόμος, γνωστός ως Νομοσχέδιο 587 της Συνέλευσης, παραβιάζει τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου βάσει της πρώτης τροποποίησης του συντάγματος των ΗΠΑ και του συντάγματος της πολιτείας της Καλιφόρνια. Σε μια καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, ο κολοσσός Χ είπε ότι η «αληθινή πρόθεση» του νόμου ήταν να πιέσει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να εξαλείψουν περιεχόμενο που η πολιτεία θεωρούσε απαράδεκτο.

Με αυτόν τον τρόπο, η Καλιφόρνια αναγκάζει τις εταιρείες να υιοθετήσουν τις απόψεις της πολιτείας για πολιτικά φορτισμένα ζητήματα, «μια μορφή καταναγκαστικής ομιλίας από μόνη της», όπως αναφέρει. Ο Μασκ, ένας αυτοαποκαλούμενος «υπέρμαχος της απόλυτης ελευθερίας του λόγου» και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο. Διαχειρίζεται επίσης την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και την εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος SpaceX.

Ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Anti-Defamation League και του Center for Countering Digital Hate, έχουν εντοπίσει αυξήσεις στον όγκο της ρητορικής μίσους στο X που στοχεύει Εβραίους, μαύρους και άλλες μειονότητες από τότε που ανέλαβε ο Mασκ. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Καλιφόρνια Ρομπ Μπόντα, το οποίο επιβάλλει τους νόμους της πολιτείας, δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την αγωγή.

Το νομοσχέδιο 587 απαιτεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εκδίδουν εξαμηνιαίες εκθέσεις που περιγράφουν τις πρακτικές ελέγχου του περιεχομένου τους και παρέχουν δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των απαράδεκτων αναρτήσεων και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν. Ο νόμος απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να παρέχουν αντίγραφα των όρων υπηρεσίας τους. Η μη συμμόρφωση ενέχει τον κίνδυνο αστικών προστίμων έως και 15.000 δολαρίων για κάθε παράβαση την ημέρα.

Ο Γκάβιν Νιούσομ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, υπέγραψε τον νόμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «οπλιστούν» για να διαδώσουν μίσος και παραπληροφόρηση. Ο Τζέσι Γκάμπριελ, μέλος της συνέλευσης και συντάκτης του νομοσχεδίου, είπε σε μια δήλωση ότι «αν το Twitter δεν έχει τίποτα να κρύψει, τότε δεν πρέπει να έχει αντίρρηση για αυτό το νομοσχέδιο».

«Το Assembly Bill 587 είναι ένα καθαρό μέτρο διαφάνειας (..) Σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές ελέγχου περιεχομένου, γι' αυτό πέρασε με ισχυρή, δικομματική υποστήριξη», είπε.

Ο Μασκ απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους αφού αγόρασε το Twitter και τη Δευτέρα κατηγόρησε τους επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του για μείωση κατά 60% στα διαφημιστικά έσοδα των ΗΠΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο AJ Brown, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούνιο ως επικεφαλής ασφάλειας επωνυμίας και ποιότητας διαφημίσεων της X, είπε ότι μια πρόσφατη αλλαγή πολιτικής που περιόρισε την ορατότητα των απαράδεκτων αναρτήσεων στο X αντί να τις αφαιρέσει δυσκόλεψε τους διαφημιστές να πείσουν οτι η πλατφόρμα ήταν ασφαλής

Πηγή: Guardian