ΚΟΣΜΟΣ

«Πετάει» πάνω από τα 93 δολ. το πετρέλαιο

«Πετάει» πάνω από τα 93 δολ. το πετρέλαιο

Η παράταση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα οδηγήσει σε έλλειμμα της αγοράς μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι εκτινάσσεται η τιμή το αργό πετρέλαιο, για πρώτη φορά φέτος. Η παράταση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα οδηγήσει σε έλλειμμα της αγοράς μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 1,20 δολ. ή 1,3%, στα 93,08 δολ. στις 11:00 ώρα Ελλάδας, αφού έφτασε τα 93,11 δολ. στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) κέρδισε 1,14 δολ. ή 1,3%, φθάνοντας στα 89,61 δολ. υψηλός.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν υποχωρήσει την Τετάρτη μετά από μια έκθεση για την προμήθεια των ΗΠΑ που έδειχνε αύξηση των αποθεμάτων αργού και διυλισμένων προϊόντων.

Η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova, είπε ότι οι φόβοι για την προσφορά στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι παραγωγοί «επιμένουν στην περιορισμένη παραγωγή».

Μια ημέρα πριν από την έκθεση του ΔΟΕ, ο ΟΠΕΚ εξέδωσε επικαιροποιημένες προβλέψεις σταθερής ζήτησης και επίσης επεσήμανε ένα έλλειμμα προσφοράς το 2023 εάν διατηρηθούν οι περικοπές στην παραγωγή. «Η αγορά πετρελαίου θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε πίεση τα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα, καθώς οι περιορισμοί στην προσφορά εξακολουθούν να υφίστανται εν μέσω ισχυρής ζήτησης», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.