ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο ευρείας κλίμακας

lavrof
Photo: AP

Ο Λαβρόφ επεσήμανε τα δισεκατομμύρια δολάρια σε δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό που παρασχέθηκε στο Κίεβο

Οι Δυτικοί «πολεμούν de facto εναντίον μας, χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα σώματα Ουκρανών», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως αναφέρει η ertnews.gr

Μπορείτε να το ονομάσετε όπως θέλετε, αλλά πολεμούν μαζί μας, μάχονται κατευθείαν μαζί μας. Τον ονομάζουμε υβριδικό πόλεμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη, αμφισβητώντας τη θέση του Τζο Μπάιντεν ότι επιδιώκει να αποφύγει άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αφού δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τις ουκρανικές επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Λαβρόφ επεσήμανε τα δισεκατομμύρια δολάρια σε δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό που παρασχέθηκε στο Κίεβο μετά την επίθεση της Ρωσίας πέρυσι, καθώς και την υποστήριξη των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και την παρουσία δυτικών στρατιωτικών συμβούλων, ενώ για μια ακόμη φορά μίλησε για τη Δύση ως αυτοκρατορία του ψεύδους.

Nομίζω ότι όλοι εδώ που ενδιαφέρονται για την κατάσταση στην Ουκρανία, ξέρουν πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και άλλοι μάχονται προμηθεύοντας πρωτίστως όλο και περισσότερα όπλα, είπε ο Λαβρόφ.

Να αποτρέψουμε πόλεμο μεγάλης κλίμακας

Καθώς η γενικευμένη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να εισέλθει στον 20ό μήνα της, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για “πόλεμο ευρείας κλίμακας”.

“Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς πώς θα εξελιχθεί η ιστορία”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

“Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποτρέψουμε πορεία σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας και να αποτρέψουμε την οριστική κατάρρευση των μηχανισμών διεθνούς συνεργασίας”, υπογράμμισε ο Λαβρόφ.