ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τις επιθέσεις στο Κόσοβο - Έκκληση για αποκλιμάκωση

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τις επιθέσεις στο Κόσοβο - Έκκληση για αποκλιμάκωση
AP

«Οι αυτουργοί του εγκλήματος αυτού πρέπει να λογοδοτήσουν μέσω διαφανούς διαδικασίας έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε δριμεία καταδίκη των επιθέσεων κατά της αστυνομίας στο βόρειο Κόσοβο και κάλεσαν αμφότερες τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να φροντίσουν ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι αυτουργοί του εγκλήματος αυτού πρέπει να λογοδοτήσουν μέσω διαφανούς διαδικασίας έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το χρονικό

Τριάντα περίπου ένοπλοι άνδρες σήμερα είχαν ταμπουρωθεί σε μοναστήρι στο βόρειο Κόσοβο, μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού τη νύχτα, που αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Μετά από αρκετές ώρες οι δυνάμεις της τάξης του Κοσόβου ανέκτησαν τον έλεγχο του μοναστηριού.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα σε συνέντευξη Τύπου.

Τρεις μεταξύ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν, διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη δύο ανδρών, τραυματιών, που φορούσαν "στολή", χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, και άλλων τεσσάρων που πρόσφεραν υποστήριξη στην ομάδα. Οι τελευταίοι συνελήφθησαν έξω από την περίμετρο του μοναστηριού.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε διευκρινίσει ότι τέσσερις πολίτες «συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους εργαλεία ραδιοεπικοινωνίας» και ότι κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών.

Οι ένοπλοι είχαν ταμπουρωθεί από το μεσημέρι στο μοναστήρι του Μπάνισκο και ήταν περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ομάδα προσκυνητών από το Νόβι Σαντ της Σερβίας βρισκόταν μέσα στο μοναστήρι όταν αυτοί οι μασκοφόροι άνδρες «εισέβαλαν σε αυτό με θωρακισμένο όχημα και παραβίασαν την πύλη», σύμφωνα με την επισκοπή.