ΚΟΣΜΟΣ

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Διώκεται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης η «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν»

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Διώκεται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης η «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν»
Associated Press

Οι Ελβετοί ξεκίνησαν έρευνα για την 51χρονη Γκουλνάρα Καρίμοβα μετά τον θάνατο του πατέρα της το 2016, όταν έχασε την διπλωματική της ασυλία

Η κόρη του πρώην δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, Γκουλνάρα Καρίμοβα, διώκεται από τις Αρχές της Ελβετίας, καθώς θεωρείται ότι είναι επικεφαλής διεθνούς κυκλώματος που «ξέπλενε» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, που έχει το παρατσούκλι «Πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» κατηγορείται ότι έκλεψε εκατοντάδες εκατομμύρια από τη χώρα της. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των Financial Times, της χρεώνουν ακόμη ότι δωροδόκησε στελέχη επιχειρήσεων και αξιωματούχους κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η 51χρονη Καρίμοβα βρίσκεται σε φυλακή του Ουζμπεκιστάν από το 2019 και κατηγορείται ότι ήταν επικεφαλής ενός «συνδικάτου εγκλήματος», το οποίο χρησιμοποιούσε εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς με έδρα την Ελβετία, για να «ξεπλένει» χρήματα.

Όπως αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι Financial Times, η 51χρονη ήταν επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης που ονομαζόταν «Το γραφείο», με τουλάχιστον 100 νόμιμες εταιρείες που ξέπλεναν τα κλεμμένα χρήματα.

Το επίκεντρο της εγκληματικής οργάνωσης - που ξεκίνησε τη δράση της από το 2005 - φέρεται να ήταν μια ελβετική εταιρεία ονόματι Zeromax, η οποία έκλεισε το 2010. Οι πιστωτές της Zeromax έκαναν μήνυση στην εταιρεία ελεγκτικών υπηρεσιών EY αφού εντοπίστηκαν στον λογαριασμό της εταιρείας «ασυνήθιστες δραστηριότητες» που κράτησαν χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δαπανών που ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια για κοσμήματα και πολυτελείς ιατρικές θεραπείες, σύμφωνα με τους Financial Times.

H Καρίμοβα, που στο παρελθόν είχε κάνει καριέρα και ως σχεδιάστρια μόδας, φέρεται να χρησιμοποιούσε θυρίδες ασφαλείας στην ελβετική ιδιωτική τράπεζα Lombard Odier για να κρύβει διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους αξίας πολλών εκατομμυρίων. Επιπλέον, πάνω από 400 εκατομμύρια φράγκα (περίπου 440 εκατ. δολάρια) βρίσκονται ακόμη «παγωμένα» σε λογαριασμούς στο όνόμα της Καρίμοβα στην τράπεζα, αναφέρουν οι Times.

Η τράπεζα ερευνάται σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία της 51χρονης για «υποψίες πλημμελούς άσκησης των ελεγκτικών υποχρεώσεων σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος».

Όπως επισημαίνει η New York Post, η Καρίμοβα αρνείται τις κατηγορίες της. Ο δικηγόρος της, Γκρεγκουάρ Μανζάτ, με έδρα τη Γενεύη, δήλωσε ότι η πρώην κοσμική είναι έτοιμη «να δώσει μάχη για να πετύχει την απαλλαγή της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της εγκληματικής οργάνωσης είναι κάτι που έβγαλαν από το μυαλό τους οι Ελβετοί εισαγγελείς μόλις πριν από έναν χρόνο, ενώ η έρευνά τους ξεκίνησε μια δεκαετία πριν. «Η εντολέας μας κρατείται αυθαίρετα για περίπου 10 χρόνια. Δεν έχει ιδέα πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να περάσει στη φυλακή στο Ουζμπεκιστάν».

Οι Ελβετοί ξεκίνησαν έρευνα για την 51χρονη μετά τον θάνατο του πατέρα της το 2016, όταν η γυναίκα έχασε την διπλωματική της ασυλία. Η Καρίμοβα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό το 2013 μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα της κεντρικής Ασίας και καταδικάστηκε το 2017 για υπεξαίρεση στην πατρίδα της. Από τότε, οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι έχει πέσει θύμα βασανισμού και καταπάτησης των βασικών της δικαιωμάτων.