ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ταξίδι – «αστραπή» του Ζοζέπ Μπορέλ στην Οδησσό

Ουκρανία: Ταξίδι – «αστραπή» του Ζοζέπ Μπορέλ στην Οδησσό
AP.

Το ταξίδι του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων, για λόγους ασφαλείας.

Σήμερα (30/09), ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Ιούλιο, το ιστορικό κέντρο της πόλης και ο Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης υπέστησαν σοβαρές ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οι λιμενικές υποδομές –κρίσιμης σημασίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών– έχουν επίσης πληγεί.

Κατά την επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης, ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε ως «βάρβαρη» την επίθεση στην πόλη. «Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, δείχνοντας ερείπια που βρίσκονταν πίσω του.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ουκρανία στον σκληρό πόλεμο που διεξάγει για να ανακαταλάβει τις επαρχίες που έχασε κατά τη διάρκεια της εμπόλεμης σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω στρατιωτική, οικονομική, πολιτική και διπλωματική στήριξη.

Σχετικές ειδήσεις