ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Ο Ρόμπερτ Φίτσο αναδείχθηκε νικητής των εκλογών – Περιμένει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Σλοβακία: Ο Ρόμπερτ Φίτσο αναδείχθηκε νικητής των εκλογών – Περιμένει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
AP.

Το κόμμα «Κατεύθυνση – Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία» του Ρόμπερτ Φίτσo, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία.

Κόντρα στα προγνωστικά και τα exit polls, το κόμμα «Κατεύθυνση – Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία» (SMER–SD) του Ρόμπερτ Φίτσο επικράτησε του κεντρώου – φιλελεύθερου «Προοδευτική Σλοβακία» (PS), αφού συγκέντρωσε σχεδόν 23% έναντι 18% της δεύτερης παράταξης.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο εκλέγεται Πρωθυπουργός της χώρας για τρίτη φορά, ενώ, η νίκη του αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για την ενότητα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κόμμα του Ρόμπερτ Φίτσο έχει υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα σταματήσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στη γειτονική Ουκρανία, στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Τα κόμματα που θα βρεθούν στη Βουλή

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύθηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και ήταν «θυελλώδης». Χαρακτηρίσθηκε από πολλές και σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ενώ, ο Φίτσο τα… έβαλε τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τη Συμμαχία. Η επερχόμενη κυβέρνηση θα αντικαταστήσει στην εξουσία τη συμμαχία της κεντροδεξιάς, που μετεβλήθη τρεις φορές σε τρία χρόνια.

Η δυνατότητα επιλογής εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι ευρεία, καθώς στο κοινοβούλιο αναμένεται να βρεθούν επτά παρατάξεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Πέρα από τις δύο παρατάξεις, πρόκειται για τα κόμματα HLAS–SD (15,03%) του Πέτερ Πελεγκρίνι, του πρώην Αντιπροέδρου του SMER–SD και διαδόχου του Ρόμπερτ Φίτσο στην ηγεσία της κυβέρνησης, το 2018, Oleno (9,05%, κέντρο), Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα (KDH, 6,92%), Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS, φιλελεύθερο, 6,13%), Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS, 5,68%), ενώ, εκτός μένει το κόμμα Δημοκρατία (άκρα δεξιά, 4,81%).

Σχετικές ειδήσεις