ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Απαντά στην τρομοκρατική επίθεση με αεροπορικές επιδρομές κατά Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ

Οι Τούρκοι επιχειρούν κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ
Οι Τούρκοι επιχειρούν κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ
ΑΡ

Η Τουρκία χτυπά Κούρδους αντάρτες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Η Τουρκία πραγματοποίησε σειρά αεροπορικών επιδρομών σε Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα. Η κυβέρνηση είπε ότι 20 στόχοι καταστράφηκαν και πολλοί μαχητές από την ομάδα ανταρτών PKK «εξουδετερώθηκαν».

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν και οι δύο δράστες, ο ένας αφού τραυμάτισε ελαφρά δύο αστυνομικούς και κατόπιν ανατινάχθηκε ενεργοποιώντας την βόμβα που έφερε πάνω του και ο δεύτερος από πυρά αστυνομικών. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θεωρείται τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής είχαν στόχο σπήλαια και αποθήκες που χρησιμοποιεί το PKK, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε στόχο «να εξουδετερώσει το PKK και άλλα τρομοκρατικά στοιχεία, να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ εναντίον του πληθυσμού μας και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων μας»

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw ανέφερε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο το όρος Καντίλ κοντά στα ιρανικά σύνορα, που πιστεύεται ότι είναι προπύργιο του PKK. Διεξήχθησαν μετά από την έκρηξη στη λεωφόρο Ατατούρκ της Άγκυρας που συνέβη ώρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου μετά από καλοκαιρινές διακοπές.

Η «Ταξιαρχία των Αθανάτων», η ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη - είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που στόχευσαν το υπουργείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κοινοβούλιο. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 09:30 (τοπική ώρα) όταν ένας από τους δράστες βγήκε από το αυτοκίνητό του και πέταξε μια μικρή εκρηκτική ύλη στο κτήριο του υπουργείου για να αποσπάσει την προσοχή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μετά από αυτό, ο δεύτερος δράστης άνοιξε πυρ κατά των φρουρών στην πύλη του υπουργείου, προτού πυροδοτήσει μια βόμβα αυτοκτονίας. Το πρώτο άτομο, εν τω μεταξύ, έτρεξε στο συγκρότημα και έπεσε αμέσως νεκρός από την αστυνομία.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο ένας πυροβολήθηκε στο στήθος και ο άλλος τραυματίστηκε και στα δύο πόδια και στο μάτι. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε στους δημοσιογράφους ότι κανένας από τους τραυματισμούς δεν ήταν απειλητικός για τη ζωή.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο BBC ότι οι επιτιθέμενοι είχαν αρπάξει το όχημά τους το Σάββατο στο Καϊσέρι, μια πόλη περίπου 260 χιλιόμετρα, νοτιοανατολικά της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον οδηγό του αυτοκινήτου, έναν 24χρονο κτηνίατρο που οδηγούσε στην ύπαιθρο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας από το Kαϊσέρι στα σύνορα με τη Συρία εξετάζονται για να προσδιοριστεί από πού προέρχονται οι ύποπτοι. Στην ομιλία του κατά την έναρξη του κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε την επίθεση ως «την τελευταία αναλαμπή της τρομοκρατίας».

«Οι άθλιοι άνθρωποι που έβαλαν στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών μας δεν πέτυχαν τον στόχο τους και δεν θα το πετύχουν ποτέ», είπε.

Οι Κούρδοι μαχητές έχουν δεχθεί έντονες πιέσεις από τις αρχές, οι οποίες έχουν φυλακίσει τους ηγέτες τους και διεξήγαγαν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών βάσεων εντός της Τουρκίας και πέρα από τα σύνορα στη Συρία και το Ιράκ.

Το PKK ιδρύθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κυβέρνησης το 1984, ζητώντας ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος εντός της Τουρκίας. Στη δεκαετία του 1990, το PKK υποχώρησε στα αιτήματά του για ένα ανεξάρτητο κράτος, ζητώντας αντ' αυτού περισσότερη αυτονομία για τους Κούρδους. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση. Μάχες ξέσπασαν ξανά μετά τη λήξη της εκεχειρίας δύο ετών τον Ιούλιο του 2015.