ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι αρχές θα κατασκευάσουν το πρώτο υπόγειο σχολείο στο Χάρκοβο

To πρώτο πλήρως υπόγειο σχολείο στο Χάρκοβο
To πρώτο πλήρως υπόγειο σχολείο στο Χάρκοβο
Α.Ρ

Οι αρχές στην Ουκρανία θα κατασκευάσουν το πρώτο πλήρως υπογειοποιημένο σχολείο στο Χάρκοβο, σύμφωνα με αξιωματούχο

Το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία θα χτίσει το πρώτο πλήρως υπογειοποιημένο σχολείο στη χώρα προκειμένου να προστατεύσει τους μαθητές από τους συχνούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

«Ένα τέτοιο καταφύγιο θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά του Χαρκόβου να συνεχίσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση κατά τη διάρκεια πυραυλικών απειλών», έγραψε ο δήμαρχος Ίχορ Τερέχοφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ενώ πολλά σχολεία σε περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στην τηλεκπαίδευση καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, το Χάρκοβο οργάνωσε περίπου 60 μεμονωμένες αίθουσες διδασκαλίας στους σταθμούς του μετρό πριν από την έναρξη του σχολικού έτους την 1η Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας χώρο μελέτης για πάνω από 1.000 παιδιά.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, είχε πληθυσμό άνω του 1,4 εκατ. κατοίκων πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τμήματα της πόλης απέχουν λιγότερο από 35 χλμ από τα ρωσικά σύνορα και πλήττονται σχεδόν καθημερινά από ρωσικούς πυραύλους, που μπορεί να χτυπήσουν την πόλη πριν ακόμα οι κάτοικοι φθάσουν στα καταφύγια.

Σε διάστημα 24 ωρών έως τη Δευτέρα, ένας πολίτης έχασε τη ζωή του και πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και πυραυλικών επιθέσεων, δήλωσε ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης στην περιοχή του Χαρκόβου, της οποίας διοικητικό κέντρο είναι η ομώνυμη πόλη.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το ουκρανικό υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι 363 εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταστραφεί και σχεδόν 3.800 έχουν υποστεί ζημιές σε όλη τη χώρα.

Το νέο σχολείο θα «πληροί τις πλέον σύγχρονες ρυθμιστικές προδιαγραφές για δομές προστασίας», ανέφερε ο Τερέχοφ. Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσο μεγάλο θα είναι το σχολείο ή πότε θα ανοίξει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ