ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συγκλονίζει νεαρή που βρισκόταν στο μακελειό στο φεστιβάλ - «Ακούγαμε τα ουρλιαχτά»

Ισραήλ: Συγκλονίζει νεαρή που βρισκόταν στο μακελειό στο φεστιβάλ - «Ακούγαμε τα ουρλιαχτά»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο φεστιβάλ σφαγιάστηκαν 260 άτομα μετά την επιδρομή της Χαμάς

Η Αμίτ Γκανίς έζησε την κόλαση της σφαγής στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στο Ισραήλ, το οποίο βάφτηκε κόκκινο μετά την επίθεση της Χαμάς.

Η Αμίτ περιέγραψε στο MEGA τις φρικαλεότητες που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο μουσικό φεστιβάλ.

«Το Σάββατο το πρωί στις 06:00 ήμουν στο πάρτυ εγώ και ο καλύτερός μου φίλος. Ακούσαμε πυροβολισμούς, είδαμε τις ρουκέτες στον ουρανό και μετά από 15 λεπτά είδαμε να πυροβολούν συνεχώς προς το μέρος μας».

«Ήθελαν να σκοτώσουν όποιον έβλεπαν στο πάρτυ. Κάθε γυναίκα, κάθε παιδί που έβλεπαν», συμπλήρωσε.

Η Αμίτ και ο φίλος της άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν. Η ίδια δήλωσε πως βλέποντας πλέον τα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης νιώθει πως είναι τυχερή που έτρεξε για να σωθεί στο δάσος, όπου και έμειναν εκεί για 9 ώρες, μέχρι να τους βρει η αστυνομία.

«Προσευχηθήκαμε και σωθήκαμε. Ακούγαμε όμως τα ουρλιαχτά των φίλων μου και ανθρώπων που δεν είναι ζωντανοί και κανείς δεν ξέρει τίποτα για αυτούς. Κανείς δεν ξέρει που είναι οι σοροί τους. Ήταν απαίσιο, ήταν εφιάλτης αυτό που ζήσαμε».

Η Αμίτ έχασε τουλάχιστον τρεις φίλους της στο αιματοβαμμένο φεστιβάλ, ενώ ευχή της είναι «όλοι οι φίλοι μου, που δεν ξέρουμε που βρίσκονται, να γυρίσουν ασφαλείς».

Δείτε το video:

Sky News: «Η Χαμάς σχεδίαζε την επίθεση στο Ισραήλ για πάνω από ένα χρόνο»

Η επιχείρηση της Χαμάς στο Ισραήλ σχεδιαζόταν για πάνω από ένα χρόνο, δήλωσαν πηγές στο Sky News.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε σκόπιμα το Σάββατο, που είναι εβραϊκή αργία, για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά. Μάλιστα προειδοποιούν ότι αν ο Νετανιάχου επεκτείνει το μέτωπο θα το κάνει και η Χαμάς, καθώς οι σύμμαχοί της «δεν θα την αφήσουν σε αυτή τη μάχη μόνη της».

«Πλημμύρα Αλ-Άκσα»: Γιατί η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ονομάστηκε έτσι - Ο ρόλος του τεμένους

Αφότου οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ και εκτόξευσαν πλήθος ρουκετών, σε μία αιφνιδιαστική επίθεση το πρωί του Σαββάτου, αρχηγός της οργάνωσης ονόμασε την επιχείρηση «Πλημμύρα Αλ-Ακσα», λέγοντας ότι η επίθεση έγινε προς υπεράσπιση του ιερού τεμένους Αλ-Ακσα.

Οι ανακοινώσεις της Χαμάς αναφέρουν το βέτο του Ισραήλ στη Γάζα και τη βία κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ως κίνητρο για την επίθεση, καθώς και την αντίθεση της Χαμάς στην ύπαρξη του εβραϊκού κράτους.

Εξάλλου, η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι επέτρεψε σε εβραϊκές ομάδες να βεβηλώσουν το τέμενος, ενώ ισχυρίζεται ότι θέλουν να εγείρουν τον δικό τους ναό στα ερείπια του ιερού του προφήτη Μωάμεθ.

Το Αλ-Άκσα το οποίο φιλοξενεί και τον Θόλο του βράχου μπορεί γεωγραφικά να είναι μακριά από τη Γάζα, αποτελεί όμως μαζί με την Μέκκα και τη Μεδίνα την τριάδα των Αγίων Τόπων κατά τους μωαμεθανούς, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται σημείο ανάφλεξης στη διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με το Ισλάμ, ο προφήτης Μωάμεθ ανήλθε στον ουρανό από το τζαμί Αλ-Άκσα, το οποίο βρίσκεται επάνω σε ένα λόφο στο κέντρο της Παλιάς Πόλης στην Ιερουσαλήμ.

Το σημείο όπου βρίσκεται το τζαμί είναι επίσης ιερό για τον Ιουδαϊσμό, στο Ναό του Βουνού, τοποθεσία του Πρώτου και του Δεύτερου ναού που περιλάμβανε τα Ιερότερα των Ιερών – την κατοικία του Θεού – δίνοντας στην περιοχή συμβολικό βάρος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν την ιστορία τους στον ιερό τόπο, ως απόδειξη της διεκδίκησής τους στην Ιερουσαλήμ.

Ακόμα και στις καλύτερες ημέρες, η ατμόσφαιρα στον ιερό τόπο είναι τεταμένη. Ενώ οι μουσουλμάνοι συχνά προσεύχονται στο τζαμί, ισραηλινές δυνάμεις κάποιες φορές περιορίζουν την πρόσβαση των παλαιστινίων.

Παρόλο που χριστιανοί και εβραίοι μπορούν να επισκεφθούν το τζαμί, δεν επιτρέπεται να προσευχηθούν εκεί. Ιστορικά η αστυνομία του Ισραήλ έχει επιπλήξει ή απομακρύνει κάθε μη μουσουλμάνο που έχει προσπαθήσει να προσευχηθεί, εξαιτίας του γεγονότος πως ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές στα πρότυπα, συχνά ερμηνεύονται από την άλλη πλευρά ως πράξη εχθρικότητας.

«Μας χτυπούν ανελέητα», λέει ο Έλληνας διευθυντής νοσοκομείου της Γάζας

«Μας χτυπούν συνέχεια, δεν έχουν σταματήσει ούτε ένα λεπτό τους βομβαρδισμούς. Τα F–16, τα F–35 χτυπούν σχολές, τζαμιά, νοσοκομεία, ασθενοφόρα, Πανεπιστήμια. Έχουν κόψει το νερό, το ρεύμα. Δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε τίποτα, εδώ και τόσες μέρες. Τουλάχιστον δύο νοσοκομεία έχουν κλείσει», τονίζει ο Τζαμίλ Σουλεϊμάν, ο οποίος εκτελεί χρέη διευθυντή σε νοσοκομείο της Γάζας.

«Δεν έχουν αφήσει κανένα σπίτι όρθιο στο Μπετ Χανούν, όλοι φύγαμε από την πόλη και εγώ μαζί με τα παιδιά μου. Όπου βρίσκεται ένα σπίτι, το χτυπούν χωρίς να υπολογίσουν τίποτα. Χτύπησαν ένα σούπερ μάρκετ και 65 άνθρωποι πέθαναν επί τόπου. Ήταν παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες που πήγαν να ψωνίσουν», προσθέτει.

Αγνοείται 39χρονη Ισραηλινή, μητέρα τριών παιδιών - Την πυροβόλησαν στο στομάχι μέλη της Χαμάς

Μία 39χρονη Ισραηλινή, η Romi Eli Bernat, η οποία βρισκόταν στο φεστιβάλ που πραγματοποίησαν άγρια επίθεση μέλη της Χαμάς το πρωί του Σαββάτου, αγνοείται από εκείνη την ημέρα. Πριν χαθούν τα ίχνη της είχε ανεβάσει ένα Instagram Story με ένα μήνυμα.

Η γυναίκα βρέθηκε στο φεστιβάλ για να πουλήσει ρούχα και δέχθηκε πυροβολισμούς την ώρα που εισέβαλε στο χώρο η Χαμάς. Η ίδια επεσήμανε ότι δεν μπορούσαν να τρέξουν πουθενά, ενώ ευχήθηκε καλή τύχη σε όλους.

Η 39χρονη, που είναι μητέρα τριών παιδιών, γιόρτασε τα γενέθλιά της πριν από 5 εβδομάδες, ωστόσο δυστυχώς μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη της.

Η συνέταιρός της, Gili Yoskovich, μίλησε στο κανάλι i24 για την επίθεση στο φεστιβάλ, επισημαίνοντας οτι κάποια στιγμή έχασε την Romi από το οπτικό της πεδίο, ενώ την είδε να πυροβολείται.

Η Gili κρύφτηκε για τρεις ώρες κάτω από ένα δέντρο, για να μην την βρουν οι εισβολείς, ενώ όπως είπε, κάποια στιγμή άκουγε τους στρατιώτες με αυτόματα όπλα να πηγαίνουν από δέντρο σε δέντρο και να πυροβολούν ή να απάγουν κόσμο. Η γυναίκα δεν καταλαβαίνει αραβικά και δεν ήξερε πού να πάει για να σωθεί, καθώς τα μέλη της Χαμάς είχαν περικυκλώσει την περιοχή.

«Είδα τη φίλη μου να πεθαίνει. Την είδα με τη σφαίρα στο στομάχι. Προσπαθούσα να την κουνήσω μακριά από εκεί. Ανέπνεε ακόμα. Αλλά ερχόντουσαν σφαίρες από παντού, οπότε δε μπορούσες να κάνεις τίποτα.»

Η Gili, μητέρα δύο παιδιών, είναι σοκαρισμένη με το πώς κατόρθωσε να ζήσει, όπως δήλωσε. Η ίδια αναζήτησε την Romi στο νοσοκομείο, αλλά δεν κατάφερε να τη βρει. Στο μεταξύ είχε ξεφύγει με τη βοήθεια του φίλου της, που πήγε στο μέρος με μηχανή και έτσι κατάφεραν να βρεθούν.

Σχετικές ειδήσεις