ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας θα αρχίσουν να πετούν με εκπαιδευτές σε πραγματικά F-16

f16

Το θέμα της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα αεροσκάφη F-16, σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή προχωρά με αρκετή επιτυχία

Η Ουκρανία προετοιμάζει τις κατάλληλες υποδομές για τη χρήση αεροσκαφών F-16 και οι Ουκρανοί πιλότοι που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό θα αρχίσουν να πετούν με εκπαιδευτές σε πραγματικά αεροσκάφη σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιούρι Ιχνάτ, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η εκπαίδευση των πιλότων στα μαχητικά F-16, απαιτεί κάποιο χρόνο. «Είναι σαφές ότι δεν είναι εύκολο να επανεκπαιδευτείς σε ένα δυτικό μαχητικό από το σοβιετικό, το οποίο σχεδιάστηκε το 1970, οπότε χρειάζεται λίγος χρόνος».

Ο Ιχνάτ τόνισε ότι η Ουκρανία έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό ολόκληρου του στόλου των αεροσκαφών.

«Έχουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο συνεργασίας με τους εταίρους. Δεν θα τον αντικαταστήσουμε τον στόλο των αεροσκαφών αμέσως και ο επανεξοπλισμός του στόλου των αεροσκαφών θα γίνει το 2025, 2026, 2030. Θα αφήσουμε καθετί σοβιετικό στη Σοβιετική Ένωση, στη Ρωσία και θα υιοθετήσουμε καθετί νέο, από τα συστήματα αεράμυνας μέχρι τα αεροσκάφη», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα αεροσκάφη F-16, σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή προχωρά με αρκετή επιτυχία.

Η απερχόμενη υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κάισα Όλλονγκρεν, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το ολλανδικό NL Times ότι 12 έως 18 ολλανδικά F-16 με τα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών θα μάθουν να πετούν τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη θα φθάσουν στο νέο κέντρο εκπαίδευσης στη Ρουμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες και οι ίδιοι οι πιλότοι μετά από ένα σύντομο διάστημα θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εκπαιδευτική πτήση.

«Ελπίζουμε να μεταφέρουμε 12 έως 18 αεροσκάφη στη Ρουμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι το κέντρο μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί», δήλωσε Όλλονγκρεν.

Η Ολλανδία είναι ένας από τους ηγέτες της ομάδας χωρών που θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει F-16 για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Θέλει να δωρίσει ένα μεγάλο μέρος των αποσυρθέντων F-16 της στην Ουκρανία, αλλά οι Ουκρανοί πιλότοι πρέπει πρώτα να μάθουν πώς να τα χειρίζονται.

Η Όλλονγκρεν δεν διευκρίνισε πότε η Ολλανδία προτίθεται να παραδώσει τα πρώτα μαχητικά στην Ουκρανία, ώστε να τα χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης.

Η Ολλανδία συμφώνησε να στείλει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16, γράφουν οι NL Times

Ουκρανοί πιλότοι που θα πετούν με F-16 άρχισαν ήδη να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στο Ραμστάιν των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, η Δανία υποσχέθηκε να παραδώσει τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία το αργότερο έως τον Απρίλιο του 2024.

Το Βέλγιο δήλωσε επίσης ότι θα δώσει στην Ουκρανία αεροσκάφη F-16 από το 2025.

Οι δυτικές χώρες έχουν υποσχεθεί να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα από 50 μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο ουκρανικός στρατός ελπίζει να ξεκινήσει πολεμικές πτήσεις με αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αφού εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί πιλότοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εκτίμησε ότι οι πρώτοι Ουκρανοί πιλότοι θα είναι έτοιμοι να πετάξουν ένα F-16 το νωρίτερο την επόμενη άνοιξη.