ΚΟΣΜΟΣ

Xαμάς: Χάκαρε τα social media θυμάτων και μετέδωσε live τη φρίκη στους αγαπημένους τους

Xαμάς: Χάκαρε τα social media θυμάτων και μετέδωσε live τη φρίκη στους αγαπημένους τους

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς κατέλαβε τους λογαριασμούς των θυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει σκηνές τρόμου. Ειναι μία νέα τακτική πολέμου στην εποχή των social media 

Σε μια νέα πολεμική τακτική, η Χαμάς κατέλαβε τους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων των απαχθέντων Ισραηλινών και τους χρησιμοποίησε για να μεταδώσει βίαια μηνύματα και να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο, σύμφωνα με συνεντεύξεις με 13 ισραηλινές οικογένειες και τους φίλους τους, καθώς και ειδικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μελετήσει εξτρεμιστικές ομάδες .

Η χρήση των λογαριασμών ομήρων στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp για ζωντανή μετάδοση επιθέσεων και απειλές θανάτου είναι μια νέα τακτική, λένε οι ειδικοί. Λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, φίλοι και συγγενείς της Gali Shlezinger Idan, που ζούσε σε κιμπούτς κοντά στα σύνορα της Γάζας, έλαβαν μηνύματα να ελέγξουν τη σελίδα της στο Facebook.

Αυτό που είδαν τους συγκλόνισε. Τα μέλη της Χαμάς χρησιμοποιούσαν τον λογαριασμό της στο Facebook για να μεταδώσουν ζωντανά τον εαυτό τους κρατώντας την ίδια και την οικογένειά της όμηρους. Κατά τη διάρκεια του βίντεο διάρκειας 43 λεπτών, ένοπλοι ανάγκασαν την ίδια και την οικογένειά της να σκύψουν σε ένα δάπεδο με πλακάκια, καθώς πύραυλοι και πυροβολισμοί ανατίναζαν το κτήριο τους.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα», είπε η Keren de Via, μια φίλη της οικογένειας που έβλεπε τα παιδιά της κας Idan να αγκαλιάζουν τους γονείς τους και να κλαίνε κατά τη διάρκεια της ζωντανής ροής. «Πώς μπορούσαμε να τους βλέπουμε να τρομοκρατούν την οικογένεια έτσι; Πώς θα μπορούσα να το δω αυτό στο Facebook

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, μέλη της Χαμάς συνδέθηκαν στους προσωπικούς λογαριασμούς των ομήρων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μεταδώσουν ζωντανά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Από τότε, η Χαμάς φάνηκε επίσης να διεισδύει στις ομάδες των ομήρων τους στο Facebook, στους λογαριασμούς Instagram και στις συνομιλίες WhatsApp για να μεταδώσει απειλές θανάτου και εκκλήσεις για βία.

Μέλη της Χαμάς πήραν επίσης τα κινητά τηλέφωνα ομήρων για να κάνουν κλήσεις για να χλευάσουν φίλους και συγγενείς, σύμφωνα με τις ισραηλινές οικογένειες και τους φίλους τους. Ο ισραηλινός στρατός είπε σήμερα ότι 203 άνθρωποι έχουν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς.

Οι εξτρεμιστικές ομάδες έχουν στραφεί εδώ και καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τους σκοπούς τους και να δημοσιεύσουν προπαγάνδα. Όμως, η πειρατεία των λογαριασμών ομήρων στο Facebook, στο Instagram και στο WhatsApp «εξοπλίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Thomas Rid, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Δεν είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι για αυτό».

Η τακτική είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για όσους βρίσκονται κοντά στους κατόχους λογαριασμών, επιδεινώνοντας μια ήδη οδυνηρή κατάσταση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει «σωσίβιο» για τους φίλους και την οικογένειά τους που αναζητούν στοιχεία σχετικά με την απώλεια αγαπημένων προσώπων και η λήψη ενός μηνύματος ή η προβολή ενός βίντεο εμπνέει αμέσως ελπίδας, είπαν οικογένειες ομήρων. Η ελπίδα εξανεμίστηκε όταν είδε ότι κάποιος άλλος είχε κάνει τις αναρτήσεις. «Ένιωσα ίσως ελπίδα, για ένα δευτερόλεπτο και μετά μπερδεύτηκα», είπε η κυρία de Via. «Μετά μόνο τρόμο».

Η Meta, η οποία κατέχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, αρνήθηκε να σχολιάσει το χακάρισμα των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης των απαχθέντων Ισραηλινών, αλλά είπε ότι ίδρυσε ένα «ειδικό κέντρο επιχειρήσεων στελεχωμένο με ειδικούς, με υπαλλήλους που μιλούν άπταιστα αραβικά και εβραϊκά, για να παρακολουθεί στενά και να απαντά σε αυτή η ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση».

Δύο μέλη της ομάδας ασφαλείας που επιβλέπει το Facebook, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς Facebook Ισραηλινών που είχαν συλληφθεί ως όμηροι για να ξεκινήσουν ζωντανές ροές και να δημοσιεύσουν στους λογαριασμούς τους. Αυτό φαινόταν να είναι μέρος της στρατηγικής της Χαμάς από τη στιγμή που έγιναν οι επιθέσεις, είπαν. Οι λογαριασμοί έγιναν από τότε ιδιωτικοί και οι ζωντανές ροές καταργήθηκαν, πρόσθεσαν.

Τo δράμα της οικογένειας Ιdan σε live μετάδοση

Ο λογαριασμός της κυρίας Idan στο Facebook κατασχέθηκε στις 7 Οκτωβρίου, περίπου δύο ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς της, Nahal Oz, όπου ζούσε με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά της. Ξαφνικά, ένα livestream εμφανίστηκε στη σελίδα της στο Facebook, σύμφωνα με συγγενή της οικογένειας και της de Via.

Η κυρία de Via, η οποία κάποτε ήταν γειτόνισσα της κυρίας Idan και έχει παιδιά στην ίδια ηλικία, είπε ότι προσπαθούσε να την προσεγγίσει όταν εμφανίστηκε το ζωντανό βίντεο.«Το άνοιξα αμέσως γιατί δεν είναι κάποια που συνήθιζε να αναρτά βίντεο στο Facebook ή να κάνει ζωντανή ροή», είπε η κυρία de Via. «Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν πόσο τρομοκρατημένα φαίνονταν τα παιδιά και μετά φωνές στα αραβικά. Κατάλαβα ότι κάτι πολύ κακό συνέβαινε».

Μια ηχογράφηση της ζωντανής ροής δείχνει την κα Idan, 50 ετών, και τον σύζυγό της, Tzachi, 51, σκυμμένους σε ένα πάτωμα με τα δύο μικρότερα παιδιά τους, ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Το αγόρι, 7 ετών, έκλαιγε και ρωτούσε, «Πού είναι η αδερφή μου;» «Τότε κατάλαβα ότι οι δύο μεγαλύτερες αδερφές του δεν είναι εκεί», είπε η κ. de Via. «Και μετά είδα το αίμα στα χέρια του Tzachi και σκέφτηκα το χειρότερο».

Το ιατρικό προσωπικό βρήκε αργότερα το σώμα της μεγαλύτερης κόρης της κας Idan, Mayan, η οποία είχε κλείσει πρόσφατα τα 18. Είχε πυροβοληθεί. Η τρίτη κόρη του ζευγαριού δεν ήταν στο σπίτι, είπαν η de Via. Η κα Idan και τα παιδιά της έμειναν τελικά στο σπίτι, ο σύζυγός της πιάστηκε όμηρος.

Η Χαμάς απέκτησε επίσης τον έλεγχο του λογαριασμού Facebook της Dikla Arava, 50 ετών, κατοίκου του Nahal Oz. Οι εισβολείς χρησιμοποίησαν τον λογαριασμό για να ξεκινήσουν μια ζωντανή ροή. Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης ροής, ο έφηβος γιος της αναγκάστηκε να βγει έξω και να πει στους γείτονές του ότι ήταν ασφαλές και ότι έπρεπε να βγουν έξω.

Δύο από τους συγγενείς της, οι οποίοι είδαν το βίντεο και μοιράστηκαν την ηχογράφηση με τους New York Times, είπαν ότι ήταν τρομακτικό το γεγονός ότι ένοπλοι είχαν χρησιμοποιήσει τον έφηβο για να προσπαθήσουν να δελεάσουν άλλους ανθρώπους. Η μητέρα του, ο σύντροφός της και τα τρία παιδιά τους απήχθησαν όλοι από τη Χαμάς. Την περασμένη εβδομάδα, ένα βίντεο αναρτήθηκε σε ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τη Χαμάς που δείχνει μια από τις έφηβες κόρες της Arava στη Γάζα.

Ένα ζωντανό βίντεο ξεκίνησε επίσης στις 7 Οκτωβρίου στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook του Bracha Levinson, ενός κατοίκου του κιμπούτς Nir Oz κοντά στη Γάζα. Εθεάθη ξαπλωμένη ακίνητη στο έδαφος σε μια λίμνη αίματος, περικυκλωμένη από άνδρες που κρατούσαν όπλα, είπε η Galya Shishitzky, η οποία μεγάλωσε με την οικογένεια Levinson. Το σπίτι της Levinson κάηκε αργότερα ολοσχερώς. Η οικογένειά της πιστεύει ότι σκοτώθηκε στην επίθεση.

«Δεν καταλάβαμε τι συνέβαινε», είπε η Shishitzky για το χάος. Δεν μπορούσε να συλλάβει το πώς τα μέλη της Χαμάς βρίσκονταν στο σπίτι της κυρίας Λέβινσον, «μιας δεύτερης μητέρας για μένα», και δεν έκανε κλικ στη ζωντανή ροή του Facebook επειδή ήταν σοκαρισμένη. «Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό;» είπε.

Η Shir Matan, μια φοιτήτρια στο Τελ Αβίβ, της οποίας ο 27χρονος ξάδερφος εξαφανίστηκε μετά το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς, είπε ότι αρκετές περίεργες αναρτήσεις εμφανίστηκαν στη σελίδα της ξαδέρφης της στο Instagram πέντε ώρες μετά την επιδρομή.

«Υπήρχαν φωνές στα αραβικά και μόνο τα πόδια ανακατεύονταν», είπε η κ. Matan, 31 ετών. «Τότε κάποιος είπε, στα αραβικά, «Πόρνη». Το βίντεο διαγράφηκε μετά από 10 λεπτά και έκτοτε δεν έχει αναρτηθεί τίποτα στον λογαριασμό, είπε. Αρνήθηκε να κατονομάσει τον ξάδερφό της από φόβο παρενόχλησης.

Δύο ισραηλινές οικογένειες είπαν ότι είχαν δει επίσης αναρτήσεις με μια λέξη στα αραβικά - θάνατος - να εμφανίζονται στις σελίδες των αγαπημένων τους στο Facebook που αγνοούνται , προτού διαγραφούν. Η Χαμάς χρησιμοποίησε επίσης τα τηλέφωνα των απαχθέντων και νεκρών Ισραηλινών για να ανεβάσει φωτογραφίες και βίντεο μετά την επίθεση, είπαν μέλη της οικογένειας που τα έλαβαν.

Πολλοί Ισραηλινοί συνέχισαν να ζητούν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί φωνή στους ομήρους και ελπίδα στις οικογένειές τους.

Ο Lian Gold, ένας DJ στο Τελ Αβίβ που γνώριζε πολλούς ανθρώπους που εργάζονταν και παρακολουθούσαν το φεστιβάλ Nova, κοντά στα σύνορα της Γάζας, δημιούργησε μια σελίδα στο Instagram και ένα κανάλι Telegram που ονομάζεται WeAreOneIsrael για να μοιράζεται εικόνες και στοιχεία επικοινωνίας όσων αγνοούνται. «Λαμβάνω μηνύματα που λένε, «Σε παρακαλώ βοήθησέ με, σε παρακαλώ», είπε. «Τι μπορώ να κάνω; Απλώς το δημοσιεύω και ελπίζω να βρω κάτι»

Νew York Times