ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Άγγελος Συρίγος: «Θα βρεθούμε στα πρόθυρα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν εμπλακεί το Ιράν»

Ισραήλ – Άγγελος Συρίγος: «Θα βρεθούμε στα πρόθυρα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν εμπλακεί το Ιράν»
EUROKINISSI.

«Κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Σε μία εφιαλτική εκτίμηση προέβη σήμερα το πρωί (20/10) ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, αφού τόνισε ότι «αν εμπλακεί το Ιράν στη σύρραξη στο Ισραήλ, θα βρεθούμε στα πρόθυρα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Συρίγος υπογράμμισε πως «επηρεάζεται η παγκόσμια αλυσίδα πετρελαίου και το Ιράν είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρότατα όπλα. Μπορεί να μην είναι τελευταίας τεχνολογίας, άλλα είναι απολύτως καταστροφικά. Θα αναφλεγεί όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής», αναλύοντας τις συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.

Ακόμη, προσέθεσε ότι εάν συμβεί αυτό, «πλησιάζει κοντά στην ιστορία ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, το Ιράν δεν προμηθεύει πετρέλαιο στη Δύση, αλλά στην Κίνα και τη Ρωσία. Αν κοπεί η τροφοδοσία της Κίνας από το πετρέλαιο του Ιράν, αυτό θα προκαλέσει παρέμβαση της Κίνας».

«Από τη δεκαετία του ’90 και ύστερα, το Παλαιστινιακό έχει πάψει να είναι μόνο ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, καθώς έχει λάβει διαστάσεις σύγκρουσης του εξτρεμιστικού Ισλάμ με τη Δύση. Η διεθνής τρομοκρατία θα “τιναχθεί” στα ύψη», συμπλήρωσε.

«Αυτή τη στιγμή, το Ιράν επηρεάζει άμεσα τρεις περιοχές εκτός από τη Χεζμπολάχ. Το Ιράκ, το οποίο ελέγχει τη συριακή κυβέρνηση και τους αντάρτες της Υεμένης. Μιλάμε για συνολική ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί, βλέποντας όλα αυτά, έσπευσαν να στείλουν κατευθείαν δύο αεροπλανοφόρα τους. Επιπλέον, έσπευσαν να στείλουν και τον Υπουργό Εξωτερικών τους, να κάνει περιοδεία σε όλα τα κράτη».

Οι απειλές του Ισραήλ και η επιθυμία της Χαμάς

Όσον αφορά τις συνεχείς τοποθετήσεις από τον ισραηλινό στρατό για μεγάλη εισβολή στην Γάζα, έκανε λόγο για άσκηση ψυχολογική επιχείρησης και δημιουργία κλίματος: «Στο Ισραήλ, έχουν ασκηθεί αφόρητες πιέσεις ώστε να αποφύγει να κάνει ενέργειες που θα προκαλέσουν μαζικούς θανάτους αμάχων».

«Δεν μπορείς να βάζεις νοσοκομεία ως στόχο. Δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο σημεία στα οποία οι άμαχοι θα είναι πολλαπλάσιοι των ανθρώπων που είναι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις παρατεταμένους αποκλεισμούς περιοχών. Όλα εξαρτώνται από τον χρόνο. “Ναι” στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, απόλυτος σεβασμός, όμως, στο ανθρωπιστικό δίκαιο», προσέθεσε ο κ. Συρίγος.

Μιλώντας για τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου μετά το Χονγκ Κονγκ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων τόνισε «ότι οιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, γιατί όποιος εισβάλλει μέσα, πρέπει να πηγαίνει στοχευμένα και όχι με πιθανότητα να δημιουργήσει πολλούς άμαχους νεκρούς». Μάλιστα, εκτίμησε ότι η Χαμάς θέλει τον ισραηλινό στρατό να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δυσμενής για τον επιτιθέμενο.

Σχετικές ειδήσεις