ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες: Παλαιστινιακή ρουκέτα που αστόχησε έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα

gaza

Πόλεμος ΙσραήλΗ DRM αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις αναλύσεις της κατόπιν αιτήματος της γαλλικής προεδρίας,

Η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί αλ Αράμπι της Γάζας δεν οφειλόταν σε πλήγμα από ισραηλινό πύραυλο αλλά πιθανότατα σε παλαιστινιακή ρουκέτα που αστόχησε, υποστηρίζει η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Γαλλίας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο αυτό αργά το βράδυ της Τρίτης. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο από την πλευρά του λέει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές.

«Τίποτα δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι είναι ισραηλινό πλήγμα, το πιθανότερο (σενάριο) είναι ότι επρόκειτο για παλαιστινιακό πύραυλο με κεφαλή βάρους περίπου 5 κιλών που εξερράγη», είπε ένα στέλεχος της υπηρεσίας αυτής (DRM) μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η DRM αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις αναλύσεις της κατόπιν αιτήματος της γαλλικής προεδρίας, για λόγους διαφάνειας, εξήγησε.

Με βάση την ανάλυση του σημείου της έκρηξης, η DRM εντόπισε μια τρύπα –και όχι κρατήρα– μεγέθους περίπου ενός μέτρου επί 75 εκατοστών και βάθους 30-40 εκατοστών. «Απαιτούνται περίπου πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης για να γίνει αυτό, σίγουρα λιγότερα από 10 κιλά», σχολίασε το στέλεχος της υπηρεσίας. Η υπόθεση να επρόκειτο για βόμβα ή για ισραηλινό πύραυλο δεν είναι πιθανή επειδή αυτού του είδους τα όπλα φέρουν πολύ μεγαλύτερο φορτίο και θα είχαν αφήσει μεγαλύτερο κρατήρα, πρόσθεσε. Αντιθέτως, το φορτίο των 5 κιλών συνάδει με τις ρουκέτες που κατασκευάζουν ή αποκτούν οι Παλαιστίνιοι.

Από την Τρίτη, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για το πλήγμα. Ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένα πλήγμα από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα εναντίον του νοσοκομείου αυτού. Αντιθέτως, υπάρχουν «αποδείξεις» ότι ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή οργάνωση, συνεργαζόμενη με τη Χαμάς, που χαρακτηρίζεται επίσης «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ είπε ότι το Ισραήλ λέει «ψέματα» και ότι η τραγωδία προκλήθηκε από ρίψη βόμβας από ισραηλινό αεροσκάφος.

Η DRM εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τον απολογισμό των 471 νεκρών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ένας τέτοιος απολογισμός θα συνεπαγόταν ότι οι τραυματίες είναι χιλιάδες, σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιθανολογούν ότι οι νεκροί είναι «μεταξύ 100-300» ενώ ένα στέλεχος ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι πολύ λιγότερο, «μερικές δεκάδες, πιθανότατα μεταξύ 10-50».