ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρώτα πλάνα από την απελευθέρωση των δύο ομήρων από τη Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρώτα πλάνα από την απελευθέρωση των δύο ομήρων από τη Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι δύο ηλικιωμένες που απελευθερώθηκαν βρίσκονται υπό την προστασία του Ερυθρού Σταυρού - Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα πλάνα από την απέλευθερώσή τους

Την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων ανακοίνωσε απόψε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, επικαλέστηκε ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους για την απελευθέρωση των δύο ομήρων. Η απόφαση ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης από πλευρά της Χαμάς, με αφορμή τη μεσολαβητική προσπάθεια που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την εκτόνωση της κρίσης.

«Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Αμπού Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».

Το Al Jazeera κατονομάζει τους απελευθερωθέντες ομήρους ως Νουρίτ Ιτσχάκ και Γιοχεβέντ Λέβσιτς, επικαλούμενο ανάρτηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το SkyNews ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα μέσα στη Γάζα λέει ότι όλοι οι άμαχοι ανάμεσά τους θα απελευθερωθούν - εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο Khaled Meshaal είναι μια ισχυρή φιγούρα στη Χαμάς, που τιμάται ως ζωντανός μάρτυρας αφού επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα να τον δολοφονήσουν σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες.

Στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος παραλαμβάνουν 50 ομήρους από τη Χαμάς

Θετικό αποτέλεσμα φαίνεται πως είχαν οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα τη Δευτέρα (23/10), καθώς κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή για να παραλάβει 50 ομήρους τους οποίους θα απελευθερώσει η Χαμάς.

Πρόκειται για 50 άτομα τα οποία έχουν διπλή υπηκοότητα, Ισραηλινή και Αμερικανική κυρίως, και τα οποία θα αφεθούν ελεύθερα από τη Χαμάς. Σε αυτή την εξέλιξη, έχει παίξει σημαντικό ρόλο η παρουσία του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις ανάμεσα σε Κατάρ και ΗΠΑ έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Χαμάς παρουσιάζεται πρόθυμη να συνεχίσει να απελευθερώνει ομήρους, έτσι ώστε να πάρει ως αντάλλαγμα καύσιμα τα οποία ήδη έχουν... στερέψει στις τάξεις της.

Την ίδια ώρα, σημαντικό θεωρείται το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στο Ισραήλ την Τρίτη (24/10). Ο Γάλλος πρόεδρος πέρα από την προσπάθεια του να βοηθήσει στην απελευθέρωση ομήρων που έχουν και γαλλική υπηκοότητα, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός.

Η επιρροή της Γαλλίας σε αραβικές χώρες αναμένεται να έχει ξεχωριστεί σημασία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να προσπαθεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.