ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Ο Ισραηλινός πρέσβης ζητά την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες

OHE: Ο Ισραηλινός πρέσβης ζητά την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες
Associated Press

Οι δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για τον https://www.newsbomb.gr/tag/polemos-israhl προκάλεσαν την οργή του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ ο οποίος τον κάλεσε να παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

«Τριγμούς» έχει προκαλέσει και στον ΟΗΕ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή καθώς ο ισραηλινός πρέσβης καλεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες να παραιτηθεί από τη θέση του.

Αφορμή στάθηκαν οι τελευταίες δηλώσεις του Γκουτέρες ο οποίος μίλησε για «ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου» στη Γάζα, τις οποίες και καταδίκασε.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.

«Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο μέσω της Αιγύπτου όμως σε πολύ ανεπαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε αυτή τη φτωχή περιοχή που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σπάνια είναι τόσο γεμάτη.

«Εξάλλου, τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί».

«Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών» επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.