ΚΟΣΜΟΣ

Η Σλοβακία σταματάει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Η Σλοβακία σταματάει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε την διακοπή της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, περιορίζοντας την βοήθεια της Μπρατισλάβας προς το Κίεβο σε «ανθρωπιστική και μη στρατιωτική βοήθεια».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι δικός μας, δεν έχουμε καμία σχέση με τον πόλεμο αυτόν», είπε ο Φίτσο, κατά την γνώμη του οποίου, «ο άμεσος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι η καλύτερη λύση για την Ουκρανία». «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μετατραπεί από προμηθευτή όπλων σε αρχιτέκτονα της ειρήνης», είπε.

«Θεωρούμε ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική και μη στρατιωτική βοήθεια, δεν θα εφοδιάζουμε πλέον με όπλα την Ουκρανία», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φίτσο την επομένη του διορισμού του στην πρωθυπουργία.

Ο Φίτσο ανακοίνωσε επίσης ενώπιον των βουλευτών ότι η Μπρατισλάβα δεν θα υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Αν οι κυρώσεις μας βλάπτουν, όπως ισχύει με τις περισσότερες κυρώσεις, δεν βλέπω λόγο να τις υποστηρίζουμε», είπε.

Το αριστερό, λαϊκιστικό κόμμα Smer του Ρόμπερτ Φίτσο νίκησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με την υπόσχεση ότι θα τερματισθεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, θα αντιμετωπισθεί η μετανάστευση και η Σλοβακία θα εφαρμόσει «ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο ηγείται τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού στο οποίο συμμετέχουν ακόμη το κόμμα HLAS (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) και το ακροδεξιό φιλορωσικό SNS (Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας).

Το Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι οι σλοβακικές αποστολές όπλων δεν ήταν και τόσο σημαντικές για να επηρεάσουν τις εξελίξεις.