ΚΟΣΜΟΣ

Καιρός: Η καταιγίδα Ciaran «σφυροκοπάει» την Ευρώπη - Ένας νεκρός, καταστροφες και μπλακ-άουτ

Καιρός: Η καταιγίδα Ciaran «σφυροκοπάει» την Ευρώπη - Ένας νεκρός, καταστροφες και μπλακ-άουτ

Kακοκαιρία στην Ευρώπη: Η καταιγίδα Ciaran έπληξε τη βόρεια Ευρώπη με ισχυρούς ανέμους και βροχή, σκοτώνοντας ένα άτομο στη Γαλλία και οδηγώντας στο κλείσιμο αεροδρομίων, σιδηροδρομικών και σχολείων. 

Άνεμοι με ταχύτητα έως και 180 χιλιομέτρων την ώρα έπληξαν τις ακτές του Ατλαντικού στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς η καταιγίδα «Ciaran» έπληξε χώρες στη δυτική Ευρώπη, ξεριζώνοντας δέντρα, παρασύροντας σκεπές και αφήνοντας 1,2 εκατομμύρια γαλλικά νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Πέμπτη.

Ισχυροί άνεμοι και βροχή έπληξαν επίσης τη νότια Αγγλία και τα νησιά της Μάγχης, όπου αναφέρθηκαν ριπές ανέμου άνω των 160 χλμ/ώρα. Εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά στις παράκτιες κοινότητες της Κορνουάλης και του Ντέβον, καθώς έπεσαν δέντρα και οι πλημμύρες εμπόδισαν τις πρωινές μετακινήσεις.

Πτήσεις από αεροδρόμια στα νησιά της Μάγχης, ακυρώθηκαν. Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM διέκοψε όλες τις πτήσεις που αναχωρούν και φθάνουν στην Ολλανδία από νωρίς το απόγευμα έως το τέλος της ημέρας, επικαλούμενη τις ασυνήθιστες ταχύτητες ανέμου στη χώρα.

«Μοιάζει με μια καταιγίδα που συμβαίνει κάθε λίγα χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία», δήλωσε την Τετάρτη ο Bob Henson, μετεωρολόγος στο Yale Climate Connections, προσθέτοντας ότι η καταιγίδα Ciaran θα μπορούσε να μετατραπεί σε «μια θύελλα που θα γίνεται μια φορά σε κάθε γενιά»

Ένας θάνατος που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες επιβεβαιώθηκε ήδη στη Γαλλία. Ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε όταν το όχημά του χτυπήθηκε από δέντρο στην περιοχή Aisne της βόρειας Γαλλίας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον.«Αυτό δείχνει ότι ακόμη και σε περιοχές που δεν είναι σε κόκκινο συναγερμό, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος στους δρόμους», είπε

Σχεδόν όλες οι ακτές της γαλλικής ηπειρωτικής χώρας ήταν υπό προειδοποιήσεις για κακές καιρικές συνθήκες το πρωί της Πέμπτης, από το Καλαί στη Μάγχη μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού μέχρι την Ισπανία, καθώς και μεγάλο μέρος της μεσογειακής ακτής της Γαλλίας και της Κορσικής, σύμφωνα με τον εθνικό καιρό υπηρεσία Météo-France.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ταχύτητες ανέμου που έσπασαν ρεκόρ (180 χιλιόμετρα την ώρα) κατά μήκος της ακτής της Βρετάνης. Ο άνεμος έφτασε τα 160 χλμ/ώρα στις ακτές της Νορμανδίας και τα 150 χλμ/ώρα στην ενδοχώρα. Κύματα ύψους σχεδόν 10 μέτρων, αναμένονταν στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Τα τοπικά δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν σε μια περιοχή της δυτικής Γαλλίας και όλοι οι δρόμοι στην περιοχή Φινιστέρ της Βρετάνης έκλεισαν το πρωί της Πέμπτης.

Η καταιγίδα έχει αφήσει 1,2 εκατομμύρια σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία, εκ των οποίων 780.000 βρίσκονται στη Βρετάνη, ανακοίνωσε ο πάροχος ενέργειας Enedis το πρωί της Πέμπτης. Η καταιγίδα αναμένεται να κινηθεί στο εσωτερικό την Πέμπτη. Συνολικά 31 γαλλικά διαμερίσματα έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό» για επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.