ΚΟΣΜΟΣ

Η κακοκαιρία Ciaran πλήττει την Ευρώπη: Ισχυροί άνεμοι, κύματα 12 μέτρων - Τουλάχιστον 5 οι νεκροί

kakokeria
Photo: AP

Kαιρός: «Ciaran» πλήττει με σφοδρότητα τη Δυτική Ευρώπη, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ένα «ασυνήθιστα ισχυρό φαινόμενο»

H καταιγίδα Ciaran προκάλεσε χάος στη Βρετανία σήμερα, καθώς θύελλες 104 μιλίων την ώρα είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες σπίτια να μείνουν χωρίς ρεύμα, σχολεία να κλείσουν, σιδηροδρομικές γραμμές να μπλοκάρουν και να ακυρωθούν τα δρομολόγια φέρι μποτ.

νησιά Channel επλήγησαν περισσότερο. Δεκάδες σπίτια στο Τζέρσεϊ εκκενώθηκαν καθώς ξέσπασε ανεμοστρόβιλος, κόπηκαν δέντρα και τεράστιο χαλάζι έσπασε τα παράθυρα.

Εκατοντάδες σχολεία στη νότια Αγγλία έκλεισαν λόγω κινδύνων για τους μαθητές ενώ ανησυχίες για πίεση στις τοπικές υπηρεσίες υπήρξαν στο Hampshire.

Σύμφωνα με το BFMTV, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία εξαιτίας της κακοκαιρίας. Πρόκειται για έναν οδηγό φορτηγού, που φέρεται να παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις άνεμους και να προσέκρουσε σε δένδρο και για έναν άνδρα ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από πτώση ενώ προσπαθούσε να κλείσει παντζούρια.

Ενα κρουαζιερόπλοιο 60.000 τόνων που έβαινε από το Πόρτσμουθ στη Μαδέρα αναγκάστηκε να κάνει μια απρογραμμάτιστη στάση στο Φάλμουθ στην Κορνουάλη σήμερα για να βρει καταφύγιο από την επερχόμενη καταιγίδα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Βρετανία πλήττεται από σφοδρή καταιγίδα. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η καταιγίδα Babet έπληξε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφερε εξαιρετικές βροχοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής Σκωτίας, ενώ ισχυρές, επίμονες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις επηρέασαν επίσης μεγάλο μέρος της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Βέλγιο: Ένας νεκρός από την κακοκαιρίας Ciaran

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται το δυτικό τμήμα του Βελγίου εξαιτίας της καταιγίδας Κιαράν, ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται σε κίτρινο συναγερμό μέχρι τις 23.00 το βράδυ.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κι ακόμη ένας υπέστη κάταγμα στο πόδι μετά από πτώση δένδρου στη Γάνδη, σύμφωνα με την φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Het Laatste Nieuws».

Στα ανατολικά οι άνεμοι εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού.

Η Le Figaro μεταδίδει ότι συνολικά πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας των ανέμων. Ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε μετά από πτώση δένδρου στη Μαδρίτη, στη Γερμανία καταγράφηκε ο θάνατος ενός 40χρονου, ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του στη Ολλανδία.

Αναμένεται επιδείνωση

Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου Reading, Εντ Χακινς, προειδοποίησε ότι πρόκειται για «ασυνήθιστα ισχυρό φαινόμενο» και η καταιγίδα θα προκαλέσει σφοδρότερες βροχοπτώσεις, με πιθανώς τη χαμηλότερη πίεση της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 200 χρόνια. Επισημαίνει, επίσης, ότι μόνο δύο άλλα παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταγράφει, την 25η Φεβρουαρίου 1989 και την ημέρα των Χριστουγέννων, το 1821.