ΚΟΣΜΟΣ

Κακοκαιρία στην Ευρώπη: 7 νεκροί και βιβλικές καταστροφές από την καταιγίδα Ciaran

Σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη
Σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη
ΑΡ

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην Ευρώπη από την καταιγίδα Ciaran. Δρομολόγια ακυρώθηκαν, σχολεία έκλεισαν και εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν στο σκοτάδι απο εκτεταμένα μπλακ-άουτ

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν καθώς η καταιγίδα Ciarán έπληξε τη βορειοδυτική Ευρώπη με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας έως και 200 χλμ/ώρα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και αναγκάζοντας τα σχολεία να κλείσουν και τις αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες τρένων να σταματήσουν τα δρομολόγια.

Ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο διαμέρισμα Aisne της βόρειας Γαλλίας, δήλωσαν οι αρχές χθες (2/11), ενώ περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ανάμεσά τους ο μισός πληθυσμός της Βρετάνης.

Κύματα ρεκόρ στη νότια ΑγγλίαΑΡ

Ένας 70χρονος έχασε τη ζωή του στη Χάβρη αφού έπεσε από το μπαλκόνι του σε ένα ατύχημα που η αστυνομία περιγράφει ότι συνδέεται με τους ανέμους-ρεκόρ της καταιγίδας Ciarán, ενώ στην Ισπανία μια γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω της στο κέντρο της Μαδρίτης και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κέντρο της Γάνδης του Βελγίου, αφού χτυπήθηκαν από πτώση κλαδιών. Το ένα από τα θύματα ήταν πέντε ετών, ενώ το άλλο ήταν μια 64χρονη Γερμανίδα που επισκέπτονταν το Βέλγιο. Ένας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά στο λιμάνι της Αμβέρσας όταν ένας ψηλός τοίχος υποχώρησε από τους ανέμους ρεκόρ, δήλωσαν οι αρχές.

Στην Ολλανδία, ένα άτομο καταπλακώθηκε μέχρι θανάτου από δέντρο στο Venray στη νότια επαρχία του Λίμπουργκ, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον 10 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από συντρίμμια σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά. Η προβλήτα και το παραλιακό μέτωπό υπέστησαν ζημιές από τα ισχυρά κύματα και τους ανέμους που πυροδότησε η μετεωρολογική βόμβα.

«Στην παλίρροια τα κύματα ήταν τεράστια και τώρα υπάρχουν συντρίμμια ακριβώς πίσω στο δρόμο. Είναι πραγματικά πολύ τρομακτικό». Ένα αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα από την καταιγίδα και στο κοντινό Sidmouth.

Η γερμανική πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι μια 46χρονη γυναίκα από τη Βαυαρία, η οποία βρισκόταν σε οικογενειακές διακοπές με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της, σκοτώθηκε από πτώση δέντρου ενώ έκανε πεζοπορία κοντά στο Rammelsberg στα βουνά Harz.

Καθώς τεράστια κύματα έπληξαν γαλλικά λιμάνια και ακτές, 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά πυροσβέστες, τραυματίστηκαν από πτώση δέντρων, κυρίως στη Βρετάνη, όπου οι αρχές στο Φινιστέρ προέτρεψαν τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι για να αποφύγουν τους ανέμους που έπνεαν με 207 χλμ/ώρα

Οι τοπικές αρχές έκλεισαν τα πάρκα, τα δάση και τις ακτές, τα τοπικά τρένα ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους και όλοι οι δρόμοι στο Φινιστέρ έκλεισαν. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν, κυρίως από κατασκηνώσεις, και αρκετά σπίτια εκκενώθηκαν στη Βρέστη μετά την ανατροπή γερανού.

Σχεδόν όλη η ακτογραμμή της ηπειρωτικής Γαλλίας ήταν υπό προειδοποίηση για σοβαρά καιρικά φαινόμενα το πρωί της Πέμπτης. Στη βόρεια περιοχή Pas-de-Calais, οι αρχές άνοιξαν γυμναστήρια και καταφύγια για μετανάστες πουήλπιζαν να φτάσουν στη Βρετανία με μικρά σκάφη.

Κόκκινος συναγερμός και στη ΒρετάνηAP

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον, προέτρεψε τους ανθρώπους να αποφεύγουν την οδήγηση και να είναι προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν σε περιοχές με προειδοποιήσεις για τον καιρό. «Βλέπουμε πώς οι δρόμοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι σε αυτές τις συνθήκες», είπε στο ραδιόφωνο France-Info.

Η καταιγίδα Ciarán, η οποία ακολουθεί την καταιγίδα Babet πριν από δύο εβδομάδες, οδηγήθηκε από ένα ισχυρό ρεύμα από τον Ατλαντικό, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους ρεκόρ που έχουν ήδη προκαλέσει έντονες πλημμύρες στη Βόρεια Ιρλανδία και σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Eurostar που συνδέει την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ακυρώσεις και καθυστερήσεις. ενώ η ολλανδική εθνική αεροπορική εταιρεία KLM, ακύρωσε όλες τις πτήσεις αναχώρησης και άφιξης στην Ολλανδία.

Ο Ολλανδός μετεωρολόγος Roosmarijn Knol είπε ότι ο χρόνος της καταιγίδας είχε σημαντικό αντίκτυπο ιδιαίτερα στον αριθμό των δέντρων που έπεσαν. «Λόγω ενός ζεστού φθινοπώρου με πολλές βροχές, τα δέντρα έχουν ακόμα τα φύλλα τους και το έδαφος είναι υγρό σαν σφουγγάρι», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι τα αδύναμα δέντρα έχουν καλές πιθανότητες να πέσουν. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά από μια φθινοπωρινή καταιγίδα, ας πούμε, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν όλα τα φύλλα έχουν ήδη πέσει», είπε.

Τα αποτελέσματα της καταιγίδας έγιναν αισθητά μέχρι τη νότια Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου αρκετές περιοχές ήταν σε κόκκινο συναγερμό, πεσμένα δέντρα προκάλεσαν διακοπές ρεύματος και διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων. Οι ισπανικές αρχές προειδοποίησαν για κύματα ύψους έως και εννέα μέτρων κατά μήκος της ακτής του βόρειου Ατλαντικού και η ισπανική εταιρεία αεροδρομίου είπε ότι ακυρώθηκαν 42 πτήσεις