ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Ανταλλάσσει» 300 Παλαιστίνιους κρατουμένους με 50 ομήρους - Η επόμενη ημέρα στη Γάζα

Αισιοδοξία για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς
Αισιοδοξία για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς
ΑΡ

Το Ισραήλ δημοσίευσε λίστα με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας που συμφωνήθηκε με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο κατάλογος, που δημοσιεύτηκε από το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης, φαίνεται να περιλαμβάνει 300 κρατούμενους -αριθμό διπλάσιο από τους 150 φυλακισμένους γυναίκες και παιδιά που συμφώνησε να απελευθερώσει το Ισραήλ. Αυτό υποδηλώνει ότι η λίστα προορίζεται να επιτρέψει τυχόν νομικές προκλήσεις της τελευταίας στιγμής.

Με βάση τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε τη νύχτα, η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει 50 ομήρους με αντάλλαγμα 150 κρατούμενους και μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός. Η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέπεται να πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση στη νότια Γάζα καθ' όλη τη διάρκεια της παύσης των μαχών και θα μπορεί να διεξάγει τέτοιες επιχειρήσεις μόνο για έξι ώρες την ημέρα στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι οτι υπάρχει ακόμη χρόνος για να ανατραπεί, καθώς το ισραηλινό κοινό έχει 24 ώρες για να υποβάλει αίτημα κατά της προγραμματισμένης απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται, καθώς συγγενείς των 240 ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και χιλιάδες υποστηρικτές τους άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωσή τους.

Η δήλωση Μπάιντεν για τη συμφωνία

«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που είχε συλλάβει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κατά τη διάρκεια της βίαιης επίθεσής της εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Τζιλ και εγώ έχουμε όλους αυτούς που κρατούνται όμηροι και τους αγαπημένους τους κοντά στην καρδιά μας αυτές τις πολλές εβδομάδες, και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που μερικές από αυτές τις γενναίες ψυχές, που έχουν υπομείνει εβδομάδες αιχμαλωσίας και μια ανείπωτη δοκιμασία, θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους μόλις εφαρμοστεί πλήρως αυτή η συμφωνία.

Ευχαριστώ τον σεΐχη Tαμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι του Κατάρ και τον Πρόεδρο Aμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι της Αιγύπτου για την ηγεσία τους και τη συνεργασία τους στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Και εκτιμώ τη δέσμευση που ανέλαβαν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η κυβέρνησή του για την υποστήριξη μιας εκτεταμένης παύσης για να διασφαλιστεί ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρως και να διασφαλιστεί η παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση του πόνου των αθώων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα.

Ανυπομονώ να μιλήσω με καθέναν από αυτούς τους ηγέτες και να παραμείνω σε στενή επαφή καθώς εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα υλοποιηθεί στο σύνολό της. Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας. Ως πρόεδρος, δεν έχω μεγαλύτερη προτεραιότητα από το να διασφαλίσω την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό - από τις πρώτες στιγμές της βίαιης επίθεσης της Χαμάς - η ομάδα εθνικής ασφάλειας και εγώ συνεργαστήκαμε στενά με περιφερειακούς εταίρους με στόχο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των συμπολιτών μας.

Είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας στο τέλος Οκτωβρίου, όταν δύο Αμερικανοί επανενώθηκαν με τους αγαπημένους τους. Η σημερινή συμφωνία θα πρέπει να φέρει στο σπίτι επιπλέον Αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθούν όλοι. Η σημερινή συμφωνία είναι απόδειξη της ακούραστης διπλωματίας και της αποφασιστικότητας πολλών αφοσιωμένων ατόμων σε όλη την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να φέρουν τους Αμερικανούς στα σπίτια τους».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων, όλοι τους γυναίκες και παιδιά, για τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών. Ομάδες 12-13 ομήρων θα απελευθερώνονται την ημέρα, αναφέρουν οι Times of Israel.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τρεις Αμερικανοί θα είναι μεταξύ των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι, ανάμεσά τους ένα κορίτσι που κλείνει τα 4 αυτή την εβδομάδα, και ότι η πρώτη απελευθέρωση θα γίνει την Πέμπτη (23.11) Σύμφωνα με τη Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους, γυναίκες και παιδιά, από τις ισραηλινές φυλακές και θα επιτρέψει σε εκατοντάδες φορτηγά βοήθειας την ημέρα να περνούν τα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο, παρέχοντας ανθρωπιστικές προμήθειες στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Το Ισραήλ θα σταματήσει τις αεροπορικές πτήσεις στη νότια Γάζα και θα τις περιορίσει σε έξι ώρες την ημέρα στο βορρά, σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία λέει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα φέρουν στρατιωτικά οχήματα στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, ούτε θα προσπαθήσουν να συλλάβουν κανέναν .Η κατάπαυση του πυρός θα παρατείνεται κατά μία ημέρα για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που απελευθερώνονται, δήλωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.

Η συμφωνία διακόπτει προσωρινά έναν πόλεμο που έχει διαρκέσει περισσότερες από έξι εβδομάδες. Στοίχισε τη ζωή σε 14.128 Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν θύματα της αιφνιδιαστικής διασυνοριακής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ακολουθεί η πλήρης δήλωση για τη συμφωνία από την ισραηλινή κυβέρνηση:

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στην πατρίδα όλους τους ομήρους. Απόψε, η κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα του πρώτου σταδίου για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 50 όμηροι –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τις οποίες θα γίνει παύση των μαχών. Η απελευθέρωση κάθε επιπλέον δέκα ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιπλέον ημέρα εκεχειρίας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στην πατρίδα όλους τους ομήρους, να ολοκληρώσουν την εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει νέα απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα»

Γιατί επιτεύχθηκε συμφωνία τώρα;

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δεχθεί έντονες πιέσεις στο εσωτερικό για να σημειώσει πρόοδο στην επιστροφή των ομήρων. Οι οικογένειές τους διοργάνωσαν μια υψηλού προφίλ εκστρατεία με τίτλο «φέρτε τους σπίτι», συναντώντας μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας (20.11). Η στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Γάζα είχε ως αποτέλεσμα να σωθεί ζωντανός μόνο ένας όμηρος.

Η διεθνής πίεση έχει επίσης αυξηθεί ως απάντηση στην ολοένα και πιο απελπιστική κατάσταση στη Γάζα. Οι βομβαρδισμοί από τον ισραηλινό στρατό και η χερσαία εισβολή που ακολούθησε έχουν προκαλέσε τεράστια ανθρωπιστική κρίση: τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα και τα φάρμακα είναι απελπιστικά λίγα, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 2,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και μόνο 10 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν.

Την περασμένη εβδομάδα, το 68% των Αμερικανών δήλωσε ότι υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός, αντανακλώντας τις ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ είχε παρατείνει αδικαιολόγητα τη στρατιωτική του απάντηση. Η Χαμάς χάνει έδαφος στο πεδίο της μάχης, καθώς οι δυνάμεις του Ισραήλ κατάφεραν να καταλάβουν μεγάλα τμήματα της βόρειας Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε 10 από τα 24 τάγματα της Χαμάς και η ηγεσία του πιστεύεται ότι έχει μετεγκατασταθεί στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Θα ξαναρχίσουν οι μάχες μόλις τελειώσει η κατάπαυση του πυρός;

Η Χαμάς είναι πιθανό να θέλει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός για να ανασυνταχθεί και είναι πιθανό να επιδιώξει να την παρατείνει προσφέροντας τη σταδιακή απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς, επομένως η επιβίωσή του ως ομάδα θα αντιπροσώπευε μια νίκη.

Το Ισραήλ έχει μεγαλύτερα κίνητρα να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη καταλάβει ολόκληρη τη βόρεια Γάζα. Την Τρίτη, είχε περικυκλώσει την Τζαμπαλίγια, την οποία θεωρεί προπύργιο της Χαμάς, και το κοντινό ινδονησιακό νοσοκομείο, τη μόνη λειτουργούσα μεγάλη ιατρική εγκατάσταση στο βορρά.

Οι Ισραηλινοί διοικητές επικεντρώνονται επίσης στα νότια της Γάζας, και συγκεκριμένα στην πόλη Χαν Γιουνίς, όπου πιστεύουν ότι εδρεύει η ηγεσία της Χαμάς και οι υπόλοιποι όμηροι ενδέχεται να κρατούνται. Κάποιοι στο ισραηλινό στρατιωτικό κατεστημένο υποστηρίζουν ότι για να δοθεί ένα χτύπημα νοκ-άουτ στη Χαμάς θα χρειαζόταν επίθεση στην πόλη, αν και θα σκότωνε και θα εκτόπιζε ακόμη περισσότερους αμάχους.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουν μια χερσαία επίθεση στο νότο, εκτός εάν υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες διασφαλίσεις για τους αμάχους. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, είπε στο υπουργικό συμβούλιο, σε δηλώσεις που επίσης μαγνητοσκοπήθηκαν και μεταδόθηκαν, ότι περίμενε να ξαναρχίσουν οι μάχες. «Δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός», είπε.