ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: H επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της εκεχειρίας στη Γάζα - «Η συνταγή καταστροφής» στο Νότο

Έληξε η εκεχειρία στη Γάζα
Έληξε η εκεχειρία στη Γάζα
ΑΡ

Το Ισραήλ άρχισε και πάλι να σφυροκοπάει τη Χαμάς στη Γάζα, αφού οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να εξασφαλίσουν νέα παράταση της προσωρινής εκεχειρίας.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ θα ήταν πρόθυμο να «επιδείξει αποφασιστικότητα» εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αλλά αυτό δεν αποκλείει παύσεις «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» εάν σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για ανταλλαγή περισσότερων ομήρων με κρατούμενους.

Εάν οι εχθροπραξίες ξαναρχίσουν με πλήρη ισχύ, όπως έχει ορκιστεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι αναφορές υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ θα θελήσει να επεκτείνει τη στρατιωτική του επιχείρηση προς τα νότια. Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι αυτή η φάση μπορεί να φαίνεται διαφορετική από τις επιθέσεις του Ισραήλ στο βορρά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νότια Γάζα, στην οποία έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι μετά από ισραηλινές εντολές, είναι πλέον πολύ πυκνοκατοικημένη.

Υπάρχουν 9.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο - 40% περισσότεροι από την ευρυτερη μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου (Greater London), σύμφωνα με τον αναλυτή ασφαλείας Mάικλ Κλαρκ Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι πρέπει να είναι πιο ακριβές στο νότο και να αποφύγει κάθε μεγάλη μετακίνηση Παλαιστινίων εκεί.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν πει ότι έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν στο Αλ Μαουάσι, μια «άγονη έρημο» 1 χιλιομέτρου επί 14 χιλιομέτρων στο νότο, δήλωσε ο επικεφαλής ανταποκριτής του Sky News, Στιούαρτ Ράμσεϊ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το Αλ Μαουάσι «συνταγή καταστροφής«, καθώς δεν υπάρχει υποδομή. Ανεξάρτητα από τις οδηγίες του IDF, θα ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν όλοι, είπε προηγουμένως ο Κλαρκ «Δεν μπορείς απλά να περιπλανηθείς στο νότο με τρεις ή τέσσερις τεθωρακισμένες μεραρχίες και να κάνεις ό,τι έκανες στο βορρά», είπε. «Δεν πρόκειται να το κάνεις απομακρύνοντας τους πάντες από τη μέση. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί»

Δεν υπάρχει καμία αναφορά από το Ισραήλ μετά τη λήξη της εκεχειρίας για το πού θα στοχεύσει στη συνέχεια η χερσαία επίθεσή του, αλλά σήμερα το πρωί ξεκίνησε εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές στο βορρά για άλλη μια φορά.