ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος για το Κλίμα: Ιστορική συμφωνία για μετάβαση προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων

Ανακούφιση στο Ντουμπάι
Ανακούφιση στο Ντουμπάι
ΑΡ

COP28: Οι χώρες όλου του κόσμου ενέκριναν ιστορική συμφωνία στην οποία υπάρχει έκκληση για «μετάβαση» προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων

Οι χώρες όλου του κόσμου ενέκριναν σήμερα ομόφωνα στην COP28 στο Ντουμπάι απόφαση που καλεί σε μια «μετάβαση» προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Για πρώτη φορά, η συμφωνία καλεί όλες τις χώρες να απομακρυνθούν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων - αλλά όχι να τα καταργήσουν σταδιακά, κάτι που ήθελαν πολλές κυβερνήσεις.

Το κείμενο αναγνωρίζει την ανάγκη για βαθιές, γρήγορες και συνεχείς μειώσεις εάν η ανθρωπότητα θέλει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. «Μαζί αντιμετωπίσαμε τις πραγματικότητες και βάλαμε τον κόσμο στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο πρόεδρος της Διάσκεψης COP28, Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζάμπερ.

Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας για το κλείσιμο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα οι αντιπρόσωποι υιοθέτησαν την απόφαση που είχαν προετοιμάσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γεγονός που προκάλεσε παρατεταμένα χειροκροτήματα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες έκανε μια δήλωση σχετικά με τη συμφωνία: «Είτε το θέλετε είτε όχι, η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αναπόφευκτη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσει» έγραψε.

Η νέα Συμφωνία, όσο ατελής κι αν είναι, αντιμετώπισε κολοσσιαία αντίθεση από τις χώρες παραγωγής πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να αφαιρέσει οποιαδήποτε αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, στη συνέχεια προσπάθησε να εισαγάγει αναφορές στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, μια τεχνολογία που δηλώνει ότι αγαπά αλλά στην οποία παραδόξως δεν επενδύει. Η Ρωσία εργάστηκε στα παρασκήνια για να αποτρέψει την πρόοδο και θα κάνει πολύ περισσότερα τον επόμενο χρόνο, όταν η νέα κλιματική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Η γενική αίσθηση, καθώς η τελική ολομέλεια του Cop28 ξεκινά μόλις 24 ώρες μετά την προγραμματισμένη λήξη της, είναι ότι αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο για τις χώρες που θέλουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Ο κόσμος πρέπει να λάβει αυτό το σήμα ως το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων – τώρα, πριν κλείσουν οι πύλες της κόλασης πίσω μας, αναφέρει χραακτηριστικά ο Guardian