ΚΟΣΜΟΣ

Η CIA συγκάλυψε στοιχεία για τη διαρροή του κορονοϊού; – Τι αναφέρει έρευνα

Η CIA συγκάλυψε στοιχεία για τη διαρροή του κορονοϊού; – Τι αναφέρει έρευνα
AP.

Τι αναφέρει η αγωγή εις βάρος της CIA, για τον ρόλο της αναφορικά με τη θεωρία της διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Το ίδρυμα Heritage Foundation, ένα Think Tank με συντηρητικές καταβολές που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, μηνύει τη CIA, κατηγορώντας την ότι αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον –επίσης συντηρητικό– ιστότοπο Daily Caller.

Το Oversight Project της οργάνωσης κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της CIA την 22α Δεκεμβρίου, ισχυριζόμενο ότι η υπηρεσία δεν συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία για την ελευθερία στην πληροφόρηση (FOIA). Σύμφωνα με την αγωγή, η CIA αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα της ομάδας που είχε αναλάβει να διερευνήσει τη θεωρία της διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Όπως αναφέρει το κείμενο της μήνυσης, «τα μέλη της Discovery Team της CIA, μίας ομάδας υπαλλήλων που ανέλαβε να αναλύσει την προέλευση της πανδημίας, έλαβαν οικονομικά κίνητρα προκειμένου να αλλάξουν τη στάση και τη θέση τους, σχετικά με την προέλευση του ιού».

Στο αρχικό του αίτημα, το Heritage ζητούσε έγγραφα από τη δημιουργία της ερευνητικής ομάδας καθώς και όλα τα έγγραφα που μελέτησαν τα μέλη της ομάδας και σχετίζονται με την προέλευση του κορονοϊού.

Επιπλέον, απαίτησε έγγραφα που σχετίζονται με οικονομικά μπόνους και επικοινωνίες μεταξύ των μελών της ομάδας και αξιωματούχων άλλων υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την αγωγή, το δικαστήριο θα πρέπει να υποχρεώσει τη CIA να προσκομίσει όλα τα έγγραφα βάσει του προηγούμενου αιτήματος FOIA του Heritage και να καλύψει και τα λειτουργικά του έξοδα.

Τον Σεπτέμβριο, ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος εμφανίσθηκε ενώπιον της Υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κρίση Κορονοϊού υποστηρίζοντας ότι η CIA δωροδόκησε έξι αναλυτές της ομάδας, ώστε να αλλάξουν τη θέση τους και να ταχθούν κατά της πιθανότητας ο ιός να προέρχεται από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Τη 12η Σεπτεμβρίου, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Ραντ Πολ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρικ Σκοτ και Ρον Τζόνσον έστειλαν επιστολή στον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Εκθέσεις του FBI και του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός προήλθε πιθανότατα από ένα εργαστήριο στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου γινόταν έρευνα για τους ιούς των νυχτερίδων.

Τον Ιούλιο, η υποεπιτροπή δημοσίευσε έκθεση στην οποία κατηγορούσε τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), Άντονι Φάουτσι ότι αποσιώπησε τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο από την υποεπιτροπή υποδεικνύουν ότι ο Φάουτσι ανέθεσε έρευνα που σχεδιάστηκε για να δυσφημίσει τους υποστηρικτές της θεωρίας της διαρροής.

Η CIA έφερε, επίσης, τον Φάουτσι στα κεντρικά της γραφεία για να «επηρεάσει» την έρευνα σχετικά με αυτή τη θεωρία, χωρίς να τηρεί αρχεία της εισόδου του, όπως ισχυρίσθηκε η υποεπιτροπή τον Σεπτέμβριο. Ο Φαούτσι πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής τον Ιανουάριο.