ΚΟΣΜΟΣ

Στο σφυρί τα ψεύτικα δόντια του Ουίνστον Τσόρτσιλ που κάλυπταν το τραύλισμά του

Στο σφυρί τα ψεύτικα δόντια του Ουίνστον Τσόρτσιλ που κάλυπταν το τραύλισμά του

Ένα σετ ψεύτικων δοντιών του Ουίνστον Τσόρτσιλ αναμένεται να φτάσει τις 8.000 λίρες Αγγλίας όταν βγει σε δημοπρασία στην Αγγλία τον επόμενο μήνα.

Ο Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε πολλά σετ άνω οδοντοστοιχιών που κατασκευάστηκαν ειδικά για να καλύπτουν το τραύλισμά του και ήταν τοποθετημένα σε χρυσή μασέλα, σύμφωνα με την εταιρεία δημοπρασιών Cotswold Auction Company, η οποία διοργανώνει την πώληση στις 6 Φεβρουαρίου.

Έχοντας χάσει αρκετά δόντια ενώ ήταν ακόμα στα 20 του, ο Τσόρτσιλ είχε πάντα μαζί του δύο σετ οδοντοστοιχιών, που του επέτρεπαν να βγάζει τους ξεσηκωτικούς λόγους για τους οποίους ήταν τόσο διάσημος.

Αυτό το σετ κατασκευάστηκε πιθανότατα στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών και «πρέπει να είναι από τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα που έχουμε πουλήσει ποτέ», πρόσθεσε η διευθύντρια Λιζ Πουλ.

Το σετ σχεδιάστηκε από τον οδοντίατρο του Τσόρτσιλ, Γουίλφρεντ Φις, και κατασκευάστηκε από τον τεχνικό Ντέρεκ ΚάντλιπThe Cotswold Auction Company

Σχεδιασμένο από τον οδοντίατρο του Τσόρτσιλ, Γουίλφρεντ Φις, και κατασκευασμένο από τον τεχνικό Ντέρεκ Κάντλιπ, το σετ αυτό τέθηκε για πρώτη φορά προς πώληση από τον γιο του Κάντλιπ, Νάιτζελ, το 2010, όταν και απέφερε 15.200 λίρες Αγγλίας.

«Σύμφωνα με τον Νάιτζελ Κάντλιπ, ο πατέρας του έλεγε ότι μπορούσε πάντα να καταλάβει πώς πήγαινε ο πόλεμος από την απόσταση που ο Ουίνστον εκσφενδόνιζε τα δόντια», είχε δηλώσει στο CNNi το 2010 ο Άντριου Μπούλοκ του οίκου δημοπρασιών Keys. «Είχαν την τάση να σπάνε, ειδικά όταν ο Τσόρτσιλ θύμωνε λίγο».

Ένα σετ πιστεύεται ότι θάφτηκε μαζί με τον ίδιο τον Τσόρτσιλ και ένα άλλο εκτίθεται στο Μουσείο Hunterian στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών στο Λονδίνο.

Στη δημοπρασία θα πωληθούν και άλλα αναμνηστικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το μικρόφωνο με το οποίο ο Τσόρτσιλ φέρεται να εκφώνησε μια ομιλία για την Ημέρα της Νίκης στις 8 Μαΐου 1945 αναμένεται να πιάσει έως και 8.000 λίρες, ενώ ένα βιβλίο αυτόγραφων του 1941 γεμάτο με 107 υπογραφές πιλότων της Βασιλικής Αεροπορίας, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν στη Μάχη της Βρετανίας, θα μπορούσε να πωληθεί για 20.000 λίρες.