ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι ζητούν από Αμερικανούς και Βρετανούς να εγκαταλείψουν την Υεμένη 

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι ζητούν από Αμερικανούς και Βρετανούς να εγκαταλείψουν την Υεμένη 

Ερυθρά Θάλασσα: Συνεχίζονται τα χτυπήματα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Χούθι.

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με την κρίση να βρίσκεται πολύ μακριά από την αποκλιμάκωση. Τελευταία... σταγόνα σ ένα ήδη ξεχειλισμένο ποτήρι είναι η ανακοίνωση των Χούθι όπου να ζητούν από Αμερικανούς και Βρετανούς, που εργάζονται για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Μάλιστα, στην επιστολή που έστειλαν στον εκπροσωπο του ΟΗΕ στην Υεμένη, δίνουν περιθώριο 30 ημερών στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Και όλα αυτά, λίγες ώρες μετά τις νέες επιθέσεις των δυτικών δυνάμεων ενάντια σε στρατηγικές θέσεις των Χούθι. Όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα της Τρίτης, οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι χτυπήθηκαν οκτώ «στόχοι». Επλήγησαν ιδίως «υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης», «θέσεις πυραύλων» και εγκατάσταση «επιτήρησης του εναέριου χώρου» των Χούθι, διευκρίνισαν Ουάσιγκτον και Λονδίνο σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Θυμίζουμε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε συνεννόηση με τους υπουργούς Άμυνας των 27 και τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξετάζουν μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για να διαφυλάξουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.