ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τρώνε ζωοτροφές και σκάβουν για να βρουν νερό - Παιδιά μένουν χωρίς φαγητό για μέρες

Το δράμα των κατοίκων της Γάζας
Το δράμα των κατοίκων της Γάζας
ΑΡ

Αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας είναι οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας που καταναλώνουν ακόμη και ζωοτροφές για να επιβιώσουν. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στο BBC

Άνθρωποι που ζουν στο απομονωμένο βόρειο τμήμα της Γάζας είπαν στο BBC ότι τα παιδιά μένουν χωρίς φαγητό για μέρες, καθώς οι Ισραηλινοί αρνούνται τις άδειες εισόδου σε νηοπομπές βοήθειας. Μερικοί κάτοικοι αλέθουν ζωοτροφές σε αλεύρι για να επιβιώσουν, αλλά ακόμη και τα αποθέματα αυτών των σιτηρών μειώνονται τώρα, λένε.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης περιγράψει ότι σκάβουν στο έδαφος για πρόσβαση σε σωλήνες νερού, για πόσιμο και πλύσιμο. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο οξύς υποσιτισμός μεταξύ των μικρών παιδιών στο βορρά έχει αυξηθεί απότομα και είναι πλέον πάνω από το κρίσιμο όριο του 15%.

Η υπηρεσία ανθρωπιστικού συντονισμού του ΟΗΕ, Ocha, λέει ότι περισσότερες από τις μισές αποστολές βοήθειας στη βόρεια Γάζα δεν είχαν πρόσβαση τον περασμένο μήνα και ότι υπάρχει αυξανόμενη παρέμβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις στον τρόπο και τον τόπο παράδοσης της βοήθειας. Yπολογίζεται οτι 300.000 άνθρωποι που ζουν στις βόρειες περιοχές είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τη βοήθεια και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο λιμού.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της πρόσβασης βοήθειας στη Γάζα είπε σε ενημέρωση τον περασμένο μήνα ότι «δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα. Τελεία». Η υπηρεσία Cogat έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν περιορίζει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στη Γάζα.

Το BBC μίλησε με τρία άτομα που ζουν στην πόλη της Γάζας και την Μπείτ Λαχία και είδε πλάνα και συνεντεύξεις που κινηματογραφήθηκαν από τοπικούς δημοσιογράφους στη Τζαμπάλια. Ο Μαχμούντ Σαλαμπί, ένας τοπικός υπάλληλος ιατρικής βοήθειας στη Μπέιτ Λαχία είπε ότι οι άνθρωποι άλεθαν τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές σε αλεύρι, αλλά ακόμη και αυτό έχει τελειώσει.

«Ο κόσμος δεν το βρίσκει στην αγορά», είπε. «Δεν είναι διαθέσιμο σήμερα στα βόρεια της Γάζας και στην πόλη της Γάζας». Είπε επίσης ότι τα αποθέματα κονσερβοποιημένων τροφίμων εξαφανίζονται. «Αυτό που είχαμε ήταν στην πραγματικότητα από τις έξι ή επτά ημέρες της εκεχειρίας [τον Νοέμβριο] και όποια βοήθεια επιτρεπόταν στα βόρεια της Γάζας έχει καταναλωθεί μέχρι τώρα. Αυτό που τρώνε οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι βασικά ρύζι και μόνο ρύζι»

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) είπε στο BBC αυτή την εβδομάδα ότι τέσσερις από τις πέντε τελευταίες νηοπομπές βοήθειας στο βορρά είχαν σταματήσει από τις ισραηλινές δυνάμεις, πράγμα που σημαίνει ένα κενό δύο εβδομάδων μεταξύ των παραδόσεων στην πόλη της Γάζας.

«Σοβαρός κίνδυνος πείνας»

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος πείνας στη Γάζα εάν δεν παρέχουμε πολύ σημαντικούς όγκους επισιτιστικής βοήθειας σε τακτική βάση», δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του WFP, Mατ Χόλινγκουόρθ.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) ανέφερε ότι υπήρξε απότομη αύξηση στον αριθμό των αποστολών βοήθειας στις οποίες απαγορεύτηκε η πρόσβαση στη βόρεια Γάζα: με το 56% των παραδόσεων να έχει απαγορευθεί από τον Ιανουάριο, από 14% τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός «κατά καιρούς απαιτούσε δικαιολογίες» για τις ποσότητες καυσίμων που προορίζονταν για υγειονομικές εγκαταστάσεις και «επέβαλε μειώσεις στον όγκο της βοήθειας, όπως η ποσότητα των τροφίμων».

Η Ντούχα αλ-Χαλίντι μητέρα τεσσάρων παιδιών στη Μπέιτ Λαχία είπε στο BBC πριν από δύο εβδομάδες ότι περπάτησε 9,5 χιλιόμετρα μέχρι το σπίτι της αδερφής της στην πόλη της Γάζας, σε μια απεγνωσμένη αναζήτηση για φαγητό, αφού τα παιδιά της δεν είχαν φάει τρεις μέρες.

«Αισθανόμαστε ότι ο θάνατος έχει γίνει αναπόφευκτος», είπε η αδερφή της, Waad. «Χάσαμε τον τελευταίο όροφο του σπιτιού μας, αλλά εξακολουθούμε να μένουμε εδώ παρά τον φόβο της κατάρρευσης. Για δύο εβδομάδες, δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα στην αγορά· και αν κάποια προϊόντα είναι διαθέσιμα, κοστίζουν 10 φορές περισσότερο από την κανονική τους τιμή»

Εκτιμάται οτι το ένα τρίτο των κατοίκων στις βόρειες περιοχές θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίζει «καταστροφική» έλλειψη τροφής, αν και οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην περιοχή καθιστούν πολύ δύσκολες τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο. Οικογένειες στις βόρειες περιοχές αγωνίζονται επίσης να βρουν αξιόπιστα αποθέματα νερού.

«Πολλοί από εμάς τώρα πίνουμε μη πόσιμο νερό. Δεν υπάρχουν σωλήνες, πρέπει να σκάβουμε για νερό» εξήγησε ο Μαχμούντ Σαλάχ στη Μπέιτ Λάχια. Βίντεο που γυρίστηκε στη γειτονιά Τζαμπάλια βόρεια της πόλης της Γάζας δείχνει τους κατοίκους να κάθονται ανάμεσα στα ερείπια βομβαρδισμένων δρόμων, να σκάβουν στη γη για να αντλήσουν μεγάλους υπόγειους σωλήνες νερού.

«Το νερό είναι βρώμικο. Τα παιδιά μας έχουν φλεγμονή και τα δόντια τους έχουν διαβρωθεί από το βρώμικο νερό. Υπάρχει άμμος σε αυτό και είναι πολύ αλμυρό» είπε ένας κάτοικος. Μετά από τέσσερις μήνες πολέμου, οι αυτοσχέδιες λύσεις για την αντιμετώπιση της πείνας, στερεύουν. Και υπάρχουν λίγοι τρόποι για να ξαναγεμίσει το κελάρι της Γάζας. Η περιοχή βασιζόταν στην επισιτιστική βοήθεια πριν από τον πόλεμο. τώρα μεγάλο μέρος της γεωργικής της βιομηχανίας έχει καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί.

«Η καταστροφή είναι τεράστια»

Νέα στοιχεία από τον ΟΗΕ δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ της γεωργικής γης στην κεντρική περιοχή του Ντέιρ αλ-Μπαλάχ έχει υποστεί ζημιές.

Αυτό περιλαμβάνει ένα ελαιοτριβείο και γεωργική γη που ανήκει στον Μπασέμ αλ Ζαγιέντ «Μοιάζει με τον απόηχο ενός σεισμού», είπε. «Η καταστροφή είναι τεράστια, καλύπτει γειτονικά κτίρια και ζώα φάρμας. Ακόμα κι αν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το ελαιοτριβείο, το 80-90% των ελιών έχει καταστραφεί. Δεν είναι μόνο απώλεια για φέτος, είναι απώλεια για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Ο στρατός του Ισραήλ δημοσιεύει τακτικά αυτό που λέει ότι είναι πρόσφατα πλάνα από πολυσύχναστες αγορές και εστιατόρια στα νότια κέντρα της Γάζας. Η πλειονότητα των 114 αποστολών βοήθειας στις νότιες περιοχές της Γάζας κατάφεραν να περάσουν τον περασμένο μήνα, αλλά οι κάτοικοι και οι υπηρεσίες αρωγής λένε ότι πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να πεινούν και μια κρίση δημόσιας υγείας διαφαίνεται λόγω έλλειψης καταφυγίου, υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης.

Η βοήθεια μπορεί να αποκλειστεί από μάχες, γραφειοκρατία ή ερείπια. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια συνοδεία τροφίμων που περίμενε να κατευθυνθεί βόρεια στη Γάζα δέχθηκε πυρά. Μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θεωρείται από πολλούς ως ο μόνος τρόπος για να δοθεί περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι.

Καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Ράφα, ενόψει μιας ευρέως αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης εκεί, οι ηγέτες και στις δύο πλευρές βρίσκονται υπό πίεση να τερματίσουν τα δεινά των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα - του εχθρού τους και των δικών τους.

ΒΒC