ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη «μάχη του κακάο»: Κερδοσκόποι και κλιματική αλλαγή απειλούν τη σοκολάτα - Ράλι στις τιμές

Ξέφρενο ράλι στην τιμή του κακάο
Ξέφρενο ράλι στην τιμή του κακάο
ΑΡ

Τα hedge funds που ποντάρουν μαζικά στο κακάο από τον περασμένο χρόνο και η κλιματική αλλαγή που απειλεί τις καλλιέργειες στην Αφρική προκαλούν ξέφρενο ράλι στην τιμή του εμπορεύματος

Τα hedge funds έχουν συσσωρευτεί στην αγορά κακάο από τα τέλη του περασμένου έτους, επιδεινώνοντας μια άνοδο-ρεκόρ στις τιμές που προκλήθηκε από την κακή συγκομιδή στη Δυτική Αφρική. Οι κερδοσκόποι έχουν στοιχηματίσει 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ότι οι τιμές του εμπορεύματος θα συνεχίσουν να αυξάνονται , σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Οι κερδοσκόποι που έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη για τα hedge funds το 2024, συνέβαλαν στο κλείσιμο ρεκόρ των 4.757 λιρών ανά τόνο την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο, ποσό υπερδιπλάσιο από το επίπεδο πριν από ένα χρόνο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη έχουν εκτιναχθεί στα 5.888,00 δολάρια ανά τόνο, επίσης υψηλό όλων των εποχών.

Ενώ οι άσχημες καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες που πλήττουν τα δέντρα κακάο στις μεγαλύτερες περιοχές καλλιέργειας στον κόσμο στη Δυτική Αφρική πυροδότησαν το ράλι, τα hedge fund επιδείνωσαν τη σφοδρότητά του, σύμφωνα με αναλυτές, εμπόρους και μεσίτες.

Τα hedge funds έχουν πιθανώς τη «μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο στο κακάο που είχαν ποτέ», δήλωσε ο Martijn Bron, ο οποίος ήταν επικεφαλής των εμπορικών συναλλαγών κακάο και σοκολάτας για τον γίγαντα γεωργικών προϊόντων Cargill μέχρι το 2022. «Τα hedge funds δεν είναι η αιτία της ανόδου», είπε, «αλλά σε ένα περιβάλλον αγοράς χαμηλότερης ρευστότητας, μπορούν να ενισχύσουν τις θεμελιωδώς δικαιολογημένες κινήσεις της αγοράς σε ακραία επίπεδα».

Ο Justin Grandison, διευθυντής μεσιτείας κακάο στην ABN AMRO Bank, δήλωσε ότι υπήρξε «μια εισροή χρημάτων σε ήπια εμπορεύματα» στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πολλά από αυτά τα κεφάλαια «χάθηκαν περίπου πριν από έξι με οκτώ χρόνια», μετά από απροσδόκητα καιρικά φαινόμενα και γεωπολιτικές κρίσεις που έκαναν τα στοιχήματά τους να χαλάσουν. «Τώρα επιστρέφουν», είπε ο Γκράντισον.

Σήμερα, η πλειοψηφία είναι συστηματικά κεφάλαια που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να οδηγήσουν τις τάσεις της αγοράς, είπε. Το κακάο ήταν η μοναδική επένδυση φέτος που απέφερε κέρδη στα κερδοσκοπικά κεφάλια, σύμφωνα τη Société Générale. «Διάφοροι κερδοσκοπικοί έμποροι που δεν διαπραγματεύονταν κακάο για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν πλέον σπεύσει να το κάνουν», δήλωσε ο Harold de Boer, διευθύνων σύμβουλος στο Transtrend, ένα hedge fund με έδρα το Ρότερνταμ.

Οι μεγάλοι μεταποιητές κακάο, που μετατρέπουν τους κόκκους σε βούτυρο κακάο, προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση για τους σοκολατοποιούς, προειδοποίησαν αναλυτές και έμποροι. Η συγκέντρωση των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και η αστάθεια της αγοράς που δημιουργούν, έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τους μεταποιητές να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις των τιμών, σύμφωνα με τον Darren Stetzel, αντιπρόεδρο για τα γεωργικά προϊόντα της Ασίας στη χρηματιστηριακή StoneX.

Οι υψηλότερες τιμές στις προθεσμιακές αγορές δεν φθάνουν ωστόσο στους καλλιεργητές της Γκάνας και της Ακτής του Ελεφαντοστού, οι οποίοι μαζί παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς του εμπορεύματος.

Οι αγρότες της Γκάνας λαμβάνουν μεταξύ 1.800 και 1.900 δολάρια ανά τόνο κακάο και οι παραγωγοί της Ελεφαντοστού περίπου 1.600 δολάρια, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company, μέρος του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση φορέα που καθορίζει τις τιμές στα αγροκτήματα.

Η άνοδος στις τιμές του κακάο διοχετεύεται ήδη στους καταναλωτές και πιέζει τους μεγάλους σοκολατοποιούς. Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, η αμερικανική Hershey προειδοποίησε προ ημερών: «Οι ιστορικές τιμές του κακάο αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των κερδών φέτος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mισέλ Μπακ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών για τους πελάτες. Η άνοδος των τιμών «φθάνει» ήδη στα ράφια λιανικής, με τη Hershey να αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση της ζήτησης για τα προϊόντα του. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,6%, καθώς οι καταναλωτές που επλήγησαν από τον πληθωρισμό, μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες για είδη ζαχαροπλαστικής.