ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βρετανία: Απέτυχε άσκηση πυρηνικού υποβρυχίου - Παρών στο σκάφος ο υπουργός Άμυνας

Συναγερμός στη Βρετανία: Απέτυχε άσκηση πυρηνικού υποβρυχίου - Παρών στο σκάφος ο υπουργός Άμυνας

Συναγερμός στη Βρετανία μετά την αποτυχημένη δοκιμή πυρηνοκίνητου υποβρυχίου. Η «δραματικά εσφαλμένη εκτόξευση» ενός πυραύλου Trident που συνετρίβη στον ωκεανό, προκάλεσε ανησυχία και θύελλα αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) επιβεβαίωσε μια «ανωμαλία» κατά τη διάρκεια άσκησης που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Vanguard. Ο πύραυλος Trident 2 «έφυγε από το υποβρύχιο» με επιτυχία, αλλά οι ενισχυτές του πρώτου σταδίου του δεν αναφλέγησαν και ο πύραυλος 58 τόνων «απλώς έπεσε» στον ωκεανό δίπλα στο σκάφος και βυθίστηκε, ανώνυμη πηγή είπε στη Sun.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να πουν περισσότερα επειδή το περιστατικό σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, είπαν ότι διατηρούν «απόλυτη εμπιστοσύνη» στη σταθερή πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας στη θάλασσα και ότι συνεχίζει να είναι «ασφαλής και αποτελεσματική».

Το περιστατικό σηματοδοτεί τη δεύτερη αποτυχημένη εκτόξευση στη σειρά μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου Trident από το αδελφό υποβρύχιο HMS Vengeance που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής το 2016. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει ζητήσει τώρα διαβεβαιώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πυρηνικής αποτροπής της Βρετανίας μετά τις «ανησυχητικές» αναφορές για την νέα αποτυχία της δοκιμής.

Το HMS Vanguard πραγματοποιούσε άσκηση στις ακτές της Φλόριντα στις 30 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς επέβαινε στο σκάφος μήκους 150 μέτρων τη στιγμή του συμβάντος. Ο πύραυλος Trident αναμενόταν να ταξιδέψει περίπου 3.500 μίλια πριν εκτοξευθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, κάπου ανάμεσα στη Δυτική Αφρική και τη Βραζιλία. Αντίθετα όμως προσγειώθηκε δίπλα στο υποβρύχιο. Έχει διαταχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία της αποτυχίας και θα διεξαχθεί έρευνα για την ανάκτηση του Trident 2 από τον ωκεανό.

Μια γραπτή υπουργική δήλωση για την πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Σαπς. Ο Πρώτος Λόρδος της Θάλασσας, ναύαρχος σερ Μπεν Κι ήταν επίσης παρών εκείνη τη στιγμή για να σηματοδοτήσει την τελική άσκηση για το Vanguard και το πλήρωμά του μετά από επισκευή που διήρκεσε περισσότερα από επτά χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πύραυλοι έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται στην άκρη του διαστήματος και να παρακολουθούν τη θέση τους απέναντι στα αστέρια, προτού εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα, πέφτουν κατακόρυφα στη γη και ρίχνουν πυρηνικές κεφαλές στον στόχο τους. Το μέγιστο βεληνεκές του πυραύλου είναι 12.000 χιλιόμετρα, που είναι περίπου η απόσταση από το Λονδίνο στην Ινδονησία με τη μία κατεύθυνση ή τη Χαβάη από την άλλη. Η δοκιμή έγινε κατανοητό ότι ήταν το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει το υποβρύχιο αξίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών προκειμένου να επανέλθει σε υπηρεσία ως μέρος της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι ζήτησε διαβεβαιώσεις, λέγοντας: «Οι αναφορές για αποτυχία της δοκιμής Trident είναι ανησυχητικές. Ο υπουργός Άμυνας θα θέλει να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι αυτή η δοκιμή δεν έχει καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητα των αποτρεπτικών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.