ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Φρεγάτα της Γερμανίας απέκρουσε επίθεση των Χούθι της Υεμένης

Ερυθρά Θάλασσα: Φρεγάτα της Γερμανίας απέκρουσε επίθεση των Χούθι της Υεμένης

Φρεγάτα της Γερμανίας στην Ερυθρά Θάλασσα απέκρουσε για πρώτη φορά, επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης

Η γερμανική φρεγάτα Hessen (F221), η οποία αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, απέκρουσε επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης για πρώτη φορά, ανέφεραν πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Οι πηγές διευκρίνισαν πως το σκάφος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού κατέστρεψε δυο στόχους το απόγευμα της Τρίτης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση του οπλισμού τους στο πλαίσιο της αποστολής, που άρχισε την Παρασκευή και θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες που έχουν αναλάβει εδώ και δεκαετίες.

Οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εξαπολύουν από τη 19η Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ιδίως όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η αποστολή Ασπίδες εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Προβλέπει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και εναέριων συστημάτων προειδοποίησης και ελέγχου στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην αποστολή έχουν διαταγές να ανοίγουν πυρ εναντίον στοιχείων των ανταρτών μόνο αν δεχθούν πυρά ή αν απειλούνται εμπορικά ή πολεμικά πλοία στην περιοχή από drones ή πυραύλους. Να σημειωθεί πως το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της διεθνούς αποστολής βρίσκεται στη Λάρισα.