ΚΟΣΜΟΣ

Ταγίπ Ερντογάν: Αιφνιδιασμός με πολλαπλές ερμηνείες – Θα αποσυρθεί όντως από την πολιτική;

Ταγίπ Ερντογάν: Αιφνιδιασμός με πολλαπλές ερμηνείες – Θα αποσυρθεί όντως από την πολιτική;
AP.

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια και οι φήμες, μετά την αινιγματική δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας ότι «αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες μου», αναφερόμενος στη «μάχη» στους Δήμους της γείτονος, στις 31 Μαρτίου.

«Αυτές θα είναι οι τελευταίες μου εκλογές», ανέφερε μυστηριωδώς την 8η Μαρτίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της «μάχης» στους Δήμους της γείτονος, την 31η Μαρτίου.

«Για εμένα, αυτές είναι οι τελικές εκλογές. Αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου, με την εξουσιοδότηση που δίνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεταβίβαση μίας εμπιστοσύνης για τα αδέλφια μου, που θα έλθουν ύστερα από εμένα», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή η τοποθέτηση αιφνιδίασε τους πάντες, πρώτον διότι αυτή η φράση δεν ήταν κανονικά γραμμένη στην ομιλία που εκφώνησε στο Τουρκικό Ίδρυμα για τη Νεολαία (Tügva) και κατά δεύτερον, γιατί έχει άλλα τέσσερα χρόνια θητείας μπροστά του.

Θεωρητικά, βέβαια, ο νόμος δεν τού δίνει ούτως ή άλλως δικαίωμα σε μία νέα, την τέταρτη κατά σειρά προεδρική θητεία, αλλά ο νόμος είναι κάτι πολύ σχετικό στην Τουρκία, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, για παράδειγμα, θεωρεί πως αυτή είναι η δεύτερη και όχι η τρίτη θητεία του Ερντογάν, μη συμπεριλαμβάνοντας εκείνη που προηγήθηκε της συνταγματικής μεταρρύθμισης του 2017, και σημειώνει πως, με βάση το άρθρο 116/3 του Συντάγματος, αν τα 3/5 της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ταχθούν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών, τότε ο Ερντογάν έχει το δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Τελικά, όμως, το εννοούσε αυτό ή ήταν απλώς ένα τέχνασμα; Αν το εννοούσε, ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί στην προεδρία; Υπενθυμίζεται πως η θητεία του Ερντογάν στην προεδρία λήγει το 2028, ενώ, οι επόμενες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το 2029.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet θύμισε μέσα στο Σαββατοκύριακο τις (αρκετές) φορές που ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι μία συγκεκριμένη «μάχη» θα ήταν η τελευταία του. «Μας έχει πει κι άλλες φορές πως τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν», ανέφερε ανώτερο στέλεχος του AKP. «Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχει κάνει και στο παρελθόν», επιβεβαίωσε ο Τούρκος ακαδημαϊκός και αναλυτής, Σελίμ Κορού, μιλώντας στην El Pais.

«Στόχος του είναι να προκαλέσει μία συναισθηματική απάντηση στους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευθεί με το AKP και μπορεί να το εγκαταλείψουν για το Νέο Κόμμα Ευημερίας», τον υπερσυντηρητικό σχηματισμό που ίδρυσε το 2018 ο υιός του πολιτικού μέντορα του Ερντογάν, του Νετσμετίν Ερμπακάν και ο οποίος πηγαίνει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων».

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ανακτήσει το κόμμα του, στις επικείμενες τοπικές εκλογές, τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες έχασε το 2019 από τους κεμαλιστές.

Σχετικές ειδήσεις