ΚΟΣΜΟΣ

Το μήνυμα Ερντογάν σε Μητσοτάκη και Ζελένσκι για την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

Το μήνυμα Ερντογάν σε Μητσοτάκη και Ζελένσκι για την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό
AP.

Το λιτό μήνυμα του Προέδρου της Τουρκίας με αποδέκτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη ρωσική πυραυλική επίθεση κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Προέδρου της Ουκρανίας και την ελληνική αποστολή, στην Οδησσό.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την 6η Μαρτίου έπειτα από επίθεση των ρωσικών δυνάμεων με βαλλιστικούς πυραύλους στο λιμάνι της Οδησσού, η οποία σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μερικά λεπτά πριν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μία βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων.

Σήμερα (08/03), ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, τονίζοντας πως «θέλω να εκφράσω τις ευχές μου, σε Ουκρανία και Ελλάδα, μετά την πυραυλική επίθεση στο σημείο όπου βρίσκονταν ο Ζελένσκι και ο Μητσοτάκης».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε σήμερα (08/03) επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα προανήγγειλε την απόσυρσή του, από την πολιτική σκηνή της γείτονος, με το πέρας των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, την 31η Μαρτίου.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μία Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας – Ουκρανίας»

«Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μία ειρηνευτική σύνοδο στην οποία θα μετάσχει η Ρωσία», ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, μιλώντας δίπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την «υποστήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του στρατηγικού συμμάχου, της Ουκρανίας». «Συνεχίζοντας την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπέρ του τερματισμού του πολέμου και υπέρ μία δίκαιης ειρήνης έπειτα από διαπραγμάτευση», προσέθεσε.

Όσον αφορά έναν νέο μηχανισμό για την εγγύηση της ασφάλειας των εμπορικών μεταφορών στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαίωσε την «πρόθεση να επιτύχει μία συμφωνία μεταξύ των πλευρών», δηλώνοντας έτοιμος να προσφέρει βοήθεια.

«Η θέση μας όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, τις ανταλλαγές κρατουμένων και τις εγγυήσεις για τη ναυσιπλοΐα παραμένει ίδια. Πρέπει να τις διασφαλίσουμε. Δεν χάνουμε την ελπίδα», επεσήμανε εν συνεχεία. Ακόμη, σημείωσε ότι η Τουρκία θα συμβάλλει σημαντικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μόλις ολοκληρωθεί ο πόλεμος.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022, ο Ταγίπ Ερντογάν προσφέρθηκε πολλές φορές ως μεσολαβητής, προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

Σχετικές ειδήσεις