ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Φινλανδία: Ένα 12χρονο παιδί νεκρό και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς σε σχολείο

Σοκ στη Φινλανδία: Ένα 12χρονο παιδί νεκρό και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς σε σχολείο

Ένα 12χρονο παιδί έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σε σχολείο της Βάνταα, έξω από το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Συνελήφθη ο έφηβος δράστης

Ένα παιδί σκοτώθηκε και άλλα δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από πυροβολισμούς σε σχολείο στη Φινλανδία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι και τα τρία θύματα ήταν 12 ετών όπως επίσης και ο ύποπτος, ο οποίος είναι συνομήλικός τους και έχει συλληφθεί.

Γονείς είπαν στα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πυροβολισμός σημειώθηκε σε μια τάξη στο σχολείο Viertola στην πόλη στα βόρεια της πρωτεύουσας Ελσίνκι. Η αστυνομία είπε ότι απάντησε στο περιστατικό στις 09:08 (τοπική ώρα) και προέτρεψε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Όπως και άλλα σχολεία της Φινλανδίας, τα παιδιά είχαν μόλις επιστρέψει στα μαθήματά τους, μετά τις διακοπές του Πάσχα. Η αστυνομία είπε ότι ο ύποπτος είχε τραπεί σε φυγή μετά τον πυροβολισμό και τελικά συνελήφθη «με ήρεμο τρόπο» στην άλλη πλευρά ενός τοπικού ποταμού σε μια συνοικία του βόρειου Ελσίνκι. Πρόσθεσαν ότι κουβαλούσε ένα πυροβόλο όπλο .

Τα παιδιά κλήθηκαν να μείνουν στις τάξεις τους μετά την επίθεση, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο YLE. Ο πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο περιέγραψε τον πυροβολισμό ως ανατριχιαστικό και είπε ότι οι σκέψεις του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους καθώς και με όλους στο σχολείο που επλήγη.

Η Βάνταα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας με περίπου 240.000 κατοίκους. Το σχολείο Viertola έχει 800 μαθητές ηλικίας επτά έως 16 ετών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της μέσης σχολικής ηλικίας σε δύο ξεχωριστούς χώρους, με περίπου 90 άτομα προσωπικό. Η επίθεση έγιναν στο χώρο του σχολείου όπου διδάσκονται μαθητές ηλικίας 9-13 ετών.

Αρχικά η αστυνομία είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν 13, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε την ηλικία τους σε 12. Καθώς προέκυψαν τα νέα από τους πυροβολισμούς, γονείς συγκεντρώθηκαν στο σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους, αν και το κτήριο όπου σημειώθηκε το περιστατικό παρέμενε αποκλεισμένο.

Η Φινλανδία βίωσε δύο θανατηφόρους πυροβολισμούς σε σχολείο μέσα σε λίγους μήνες το 2007 και το 2008. Το 2007, ένας 18χρονος μαθητής πυροβόλησε και σκότωσε έξι μαθητές, τη σχολική νοσοκόμα και τον διευθυντή στη μικρή πόλη Jokela βόρεια του Ελσίνκι, και το επόμενο έτος ένας άλλος μαθητής πυροβόλησε και σκότωσε εννέα μαθητές και έναν δάσκαλο με ημιαυτόματο τουφέκι σε πολυτεχνείο στη δυτική πόλη Kauhajoki.

Οι πυροβολισμοί οδήγησαν σε αυστηρότερους νόμους περί όπλων, απαιτώντας από τους κατόχους όπλων να είναι τουλάχιστον 18 ετών, αλλά οποιοσδήποτε άνω των 15 μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης όπλου κάποιου άλλου.

Η Φινλανδία είναι ευρέως γνωστή ως χώρα κυνηγών και έχει 430.000 νόμιμους κατόχους όπλων σε έναν πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των όπλων που μπορούν να κατέχουν και το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι κυκλοφορούν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο όπλα.