ΚΟΣΜΟΣ

Instagram: Θα θολώνει αυτόματα το γυμνό στα μηνύματα που βλέπουν οι ανήλικοι

Το Instagram προστατεύει τους ανηλίκους
Το Instagram προστατεύει τους ανηλίκους
ΑΡ

Το Instagram θα θολώσει το γυμνό στα μηνύματα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους εφήβους

Το Instagram λέει ότι αναπτύσσει νέα εργαλεία για την προστασία των νέων και την καταπολέμηση τoυ σεξουαλικού εκβιασμού, συμπεριλαμβανομένης μιας λειτουργίας που θα θολώνει αυτόματα το γυμνό στα άμεσα μηνύματα.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε σε ανάρτησή της την Πέμπτη ότι δοκιμάζει τις δυνατότητες στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την καταπολέμηση των σεξουαλικών απατών και άλλων μορφών «κατάχρησης εικόνας» και για να καταστήσει πιο δύσκολο για τους εγκληματίες να επικοινωνούν με τους εφήβους.

Ο σεξουαλικός εκβιασμός ή «sextortion« ο εκβιασμός δηλαδή που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης ώστε να πειστεί κάποιος να στείλει ακατάλληλες φωτογραφίες στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια να δεχθεί απειλές ότι θα δημοσιοποιηθούν εκτός εάν το θύμα πληρώσει χρήματα ή κάνει σεξουαλικές χάρες. Πρόσφατες υποθέσεις υψηλού προφίλ περιλαμβάνουν δύο Νιγηριανούς αδερφούς που δήλωσαν ένοχοι για σεξουαλικό εκβιασμό εφήβων και νεαρών ανδρών στο Μίσιγκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός που αυτοκτόνησε, και ενός αναπληρωτή σερίφη της Βιρτζίνια που εκβίασε σεξουαλικά και απήγαγε ένα 15χρονο κορίτσι.

Το Instagram είπε ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά απευθείας μηνύματα για να ζητήσουν «προσωπικές εικόνες». Για να αντιμετωπιστεί αυτό, θα αρχίσει σύντομα να δοκιμάζει μια εφαρμογή προστασίας στα απευθείας μηνύματα που θα θολώνει όλες τις εικόνες με γυμνό «και θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές πριν στείλουν γυμνές εικόνες».

«Η λειτουργία έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να προστατεύει τους ανθρώπους από το να δουν ανεπιθύμητο γυμνό στα άμεσα μηνύματά τους, αλλά και για να τους προστατεύει από απατεώνες που μπορεί να στέλνουν γυμνές εικόνες για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους να στείλουν τις δικές τους εικόνες σε αντάλλαγμα», ανέφερε το Instagram.

Η λειτουργία θα ενεργοποιηθεί από προεπιλογή παγκοσμίως για εφήβους κάτω των 18 ετών. Οι ενήλικες χρήστες θα λάβουν μια ειδοποίηση που θα τους ενθαρρύνει να την ενεργοποιήσουν. Οι εικόνες με γυμνό θα θολώνονται με μια προειδοποίηση, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να το δουν. Θα έχουν επίσης μια επιλογή να αποκλείσουν τον αποστολέα και να αναφέρουν τη συνομιλία.

Tα άτομα που στέλνουν άμεσα μηνύματα με γυμνό, θα λαμβάνουν ένα μήνυμα που θα τους υπενθυμίζει να είναι προσεκτικοί όταν στέλνουν «ευαίσθητες φωτογραφίες». Θα ενημερωθούν επίσης ότι μπορούν να αποστείλουν τις φωτογραφίες εάν αλλάξουν γνώμη, αλλά ότι υπάρχει πιθανότητα να τις έχουν ήδη δει άλλοι. Η Meta κατέχει επίσης το Facebook και το WhatsApp, αλλά το συγκεκριμένο εργαλείο δεν θα προστεθεί στα μηνύματα που αποστέλλονται σε αυτές τις πλατφόρμες.

Το Instagram και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δεχθεί αυξανόμενη κριτική επειδή δεν κάνουν αρκετά για την προστασία των νέων. Ο Mαρκ Ζούκερμπεργκ ο διευθύνων δύμβουλος της Meta Platforms του ιδιοκτήτη του Instagram, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς των θυμάτων κακοποίησης κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία νωρίτερα φέτος. Ο γενικός εισαγγελέας στο Νέο Μεξικό μήνυσε τη Meta, υποστηρίζοντας ότι τα κοινωνικά της δίκτυα είναι η «μεγαλύτερη αγορά παιδεραστών στον κόσμο». Η μήνυση ακολουθεί μια διετή έρευνα του Guardian για τον αγώνα της Meta να περιορίσει τη σεξουαλική εμπορία παιδιών.

Το Instagram είπε ότι εργάζετα για να βοηθήσει στον εντοπισμό λογαριασμών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλέκονται σε απάτες σεξουαλικού εκβιασμού, «βάσει μιας σειράς σημάτων που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν συμπεριφορά εκβιασμού». Για να εμποδίσει τους εγκληματίες να συνδέονται με νεαρά άτομα, λαμβάνει επίσης μέτρα, όπως η μη εμφάνιση του κουμπιού «μήνυμα» στο προφίλ ενός εφήβου σε πιθανούς λογαριασμούς εκβιασμών, ακόμα κι αν ακολουθούν ήδη ο ένας τον άλλον, και δοκιμάζει νέους τρόπους για να προστατεύσει τους εφήβους από αυτούς τους λογαριασμούς.