ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί κατά του Ιράν μέσα στις επόμενες 48 ώρες

New York Times: Το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί κατά του Ιράν μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Η απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους, λέει επίσης ισραηλινός αξιωματούχος στους NYT

Το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί στο Ιράν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, αναφέρουν οι New York Times.

Η απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους, λέει ισραηλινός αξιωματούχος στους NYT.

Επίσης οι NYT αναφέρουν, ότι δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου είχαν παροτρύνει για ένα χτύπημα αντιποίνων, αλλά αυτό ματαιώθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο Μπάιντεν το Σάββατο και επειδή τα χτυπήματα προκάλεσαν σχετικά μικρές ζημιές.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος μεταξύ των ηγετών. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν "δεν έχει τελειώσει ακόμη".

BBC: Αυτοί θα είναι οι στόχοι των αντιποίνων του Ισραήλ

Νωρίτερα ο στρατιωτικός ρεπόρτερ του Ynet, Yossi Yehoshua, δημοσίευσε πληροφορίες ότι η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στο Ιράν.
Σύμφωνα με την αναφορά, ο Ισραηλινός Στρατός και η Μοσάντ έχουν εγκρίνει σχέδια για επίθεση στο Ιράν εάν η ιρανική απάντηση προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας και όχι από τις ενισχυτικές δυνάμεις, που λειτουργούν σαν παρακλάδια του Ιράν και που βρίσκονται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, τα σχέδια αυτά παρουσιάστηκαν στον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα ενημερώθηκε για τα σχέδια επίθεσης κατά την επίσκεψή του.

Ποια μορφή επομένως θα πάρει αυτή η ισραηλινή αντίδραση;

Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, Frank Gardner, ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό. Στις 3:30 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολέμου του Ισραήλ ως συνέχεια των προηγούμενων συσκέψεων.

Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, αναφέρει το BBC.

Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές.

Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει.

Έτσι, βρισκόμαστε τώρα στο "μεσαίο σκαλοπάτι", όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης, ερμηνεύει ο αναλυτής του BBC.

Σχετικές ειδήσεις