ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση – έκπληξη της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Πρόταση – έκπληξη της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τι προβλέπει η πρόταση – έκπληξη της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς παρουσίασε απόψε (14/04) μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων, στην οποία ζητά από το Ισραήλ να τηρήσει μία εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων προτού αφήσει ελεύθερο οιονδήποτε από τους 129 ομήρους που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.

Η πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης φέρεται να υπεβλήθη αφού απέρριψε τη συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών αργά εχθές το βράδυ, κατά τη μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Χαμάς θέτει ως βασική προϋπόθεση στην πρόταση πως ο ισραηλινός στρατός θα σταματήσει όλες τις μάχες στη Γάζα και θα υποχωρήσει από τις αστικές περιοχές για έξι εβδομάδες, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα βόρεια.

Μονάχα μετά το τέλος των έξι εβδομάδων θα απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι, σύμφωνα με τη Χαμάς, ισχυριζόμενη ότι θα χρησιμοποιούσε το χρονικό διάστημα χωρίς εμπόλεμες συγκρούσεις ώστε να εντοπίσει τους ομήρους και να εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Το προσχέδιο της ισλαμιστικής ομάδας προβλέπει ότι 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν για κάθε Ισραηλινό άμαχο, σε μία απότομη αύξηση από την αναλογία 3:1 της εβδομαδιαίας εκεχειρίας του Νοεμβρίου. Απαιτείται, επίσης, να απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι –οι 30 εκ των οποίων εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης– για κάθε αιχμάλωτο Ισραηλινό.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απορρίψει παρόμοια αιτήματα στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις της Χαμάς ως «εκτός πραγματικότητας», επισημαίνοντας ότι η σοβαρότητα των εγκλημάτων που έχει διαπράξει η οργάνωση, αποτελούσε εμπόδιο σε προηγούμενες διαβουλεύσεις – διαπραγματεύσεις.

Σχετικές ειδήσεις