ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία - Θερμοκρασίες ρεκόρ

Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία - Θερμοκρασίες ρεκόρ
Getty Images

Η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει να πλήττεται από αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους ξεπερνούν και τους 45 βαθμούς Κελσίου

Προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπαγκλαντές, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ και μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές, για όλα τα δημόσια σχολεία για δύο ημέρες, λόγω της ακραίας ζέστης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Το μέτρο αφορά πάνω από 47.000 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Στο Μπαγνκλαντές τα σχολεία σήμερα λειτούργησαν μετά από πολλές ημέρες που παρέμεναν κλειστά εξαιτίας της αφόρητης ζέστης, με εκατομμύρια μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία, παρά τις προειδοποιήσεις για καύσωνα.

Στη Μιανμάρ, το θερμόμετρο την Τετάρτη άγγιξε τους 45,9 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τσάουκ, κεντροδυτικά και πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν μία όαση δροσιάς κάτω από τα δέντρα στα πάρκα, με το που πέσει ο ήλιος.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω εμφύλιου πολέμου, με το δίκτυο ηλεκτροδότησης να είναι απαρχαιωμένο, έτσι οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές, είτε λόγω επιθέσεων εναντίον των υποδομών είτε λόγω περιορισμένων αποθεμάτων σε φυσικό αέριο.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Την Τρίτη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Ασία θερμαίνεται ιδιαίτερα γρήγορα, ενώ το 2023 ήταν παγκοσμίως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Στην ήπειρο αυτή οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το θερμόμετρο έφτασε χθες Σάββατο τους 38,8 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μανίλα, – ένα ρεκόρ--, με την αισθητή θερμοκρασία να είναι 45 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Την ίδια ημέρα στην Καμίλινγκ της επαρχίας Ταρλάκ η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, εθνικό ρεκόρ για το 2024.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει μεγαλύτερα σε διάρκεια, πιο έντονα και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα στη Ντάκα του Μπανγκλαντές ήταν κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο των 30 τελευταίων ετών την ίδια περίοδο.

Στην Ταϊλάνδη η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία ενδέχεται σήμερα να φτάσει τους 44,1 βαθμούς στη βόρεια επαρχία Πετσαμπούν.

Στη γειτονική Καμπότζη ο υπουργός Νερού και Μετεωρολογίας προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου στη χώρα την επόμενη εβδομάδα και ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Τέλος, στη νότια επαρχία Νγκε Αν του Βιετνάμ το θερμόμετρο έδειξε 43,2 βαθμούς χθες, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα. Τις επόμενες ημέρες στο βόρειο τμήμα της χώρας η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 38 ως 41 βαθμούς Κελσίου.