Κολομβία: Ξεκινά έρευνα για το «ιερό δισκοπότηρο» των ναυαγίων - Μετέφερε θησαυρό 20 δισ. δολαρίων

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ξεκίνησε την εξερεύνηση μιας βυθισμένης ισπανικής γαλέρας του 18ου αιώνα που ονομάστηκε «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων»
Η Κολομβία αρχίζει την εξερεύνηση θρυλικού ναυαγίου
Η Κολομβία αρχίζει την εξερεύνηση θρυλικού ναυαγίου
ΑΡ
2'

Η Κολομβία έχει κηρύξει προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή γύρω από τη γαλέρα του Σαν Χοσέ - η οποία βυθίστηκε από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό το 1708 στην Καραϊβική Θάλασσα. Το πλοίο, του οποίου η κυριότητα παραμένει αμφισβητούμενη, μετέφερε έναν απο τους μεγαλύτερους θησαυρούς που χάθηκαν ποτέ στη θάλασσα όταν δέχθηκε επίθεση λίγο έξω από την πόλη Καρταχένα της Κολομβίας.

Εκτιμάται ότι είναι φορτωμένο με τιμαλφή αξίας έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, το πλοίο μετέφερε το πολύτιμο φορτίο του στον Ισπανό βασιλιά για να πληρώσει για τον πόλεμο του εναντίον των Βρετανών. Σχεδόν 600 μέλη του πληρώματος πνίγηκαν μαζί του.

Το πρώτο στάδιο του ερευνητικού έργου - που περιγράφεται ως «φάση χαρακτηρισμού»- θα χρησιμοποιήσει απομακρυσμένους αισθητήρες για τη δημιουργία εικόνων της τοποθεσίας και τη δημιουργία απογραφής του αρχαιολογικού υλικού που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας. Τα υποβρύχια ρομπότ θα κάνουν επίσης έρευνες γύρω από το ναυάγιο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση ακαδημαϊκών μελετών, δήλωσε το Κολομβιανό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Οι επόμενες φάσεις θα εξαρτηθούν από το τι θα έρθει στο φως σε αυτήν την πρώτη φάση του έργου, πρόσθεσε. Το εγχειρημα έχει τίτλο «προς την καρδιά της γαλέρας του Σαν Χοσέ» και ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, Χουάν Ντέιβιντ Κορέα, χαρακτήρισε την εξερευνητική αποστολή ως «άνευ προηγουμένου».

Η κυβέρνηση της Κολομβίας είπε ότι η κήρυξη της τοποθεσίας ως προστατευόμενη περιοχή θα επιτρέψει τη διατήρησή της, δεδομένης της «υψηλής επιστημονικής και πολιτιστικής της αξίας». Η Κολομβία ανακοίνωσε την ανακάλυψη των συντριμμιών το 2015 - αλλά υπόκειται σε μακροχρόνιες νομικές διαμάχες σχετικά με το σε ποιον ανήκει το περιεχόμενο του πλοίου.

Η αμερικανική εταιρεία διάσωσης, Sea Search Armada, είναι ένα από τα μέρη που την διεκδικούν, όπως και η Ισπανία στο παρελθόν. Η κυβέρνηση της Κολομβίας είπε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί αρχαιολογικές ανασκαφές στο αρχικό στάδιο του έργου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή