ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη από το Διεθνές Δικαστήριο ζητάει ο γιος του Καντάφι

Δίκη από το Διεθνές Δικαστήριο ζητάει ο γιος του Καντάφι

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στη Λιβύη και υποστηρίζει ότι η εκτέλεσή του θα ισοδυναμεί με φόνο, όπως αναφέρουν οι συνήγοροί του σε έγγραφα που κατάθεσαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Δεν φοβάμαι να πεθάνω όμως αν με εκτελέσετε μετά από μια τέτοια δίκη, θα πρέπει να το αποκαλείτε φόνο», φέρεται να δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ αναφερόμενος στην πιθανότητα να δικαστεί στη Λιβύη. «Η μόνη λύση για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Λιβύη και τους Λίβυους είναι να εκδικαστεί η υπόθεση αυτή από το ΔΠΔ», πρόσθεσε. Οι συνήγοροί του είπαν, ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν στις 7 Ιουνίου στη Λιβύη.

Μετά τη συνάντησή τους με τον πελάτη τους οι δικηγόροι συνελήφθησαν από τις λιβυκές αρχές και απελευθερώθηκαν στις 2 Ιουλίου. Μετά τη σύλληψή του, τον Νοέμβριο του 2011, ο 40χρονος Σάιφ αλ-Ισλάμ κρατείται στο Ζεντέν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διέπραξε όταν ξέσπασε η εξέγερση η οποία οδήγησε τελικά στην ανατροπή και το θάνατο του πατέρα του.

«Θα ήθελα να δικαστώ στη Λιβύη από Λίβυους δικαστές, με βάση το λιβυκό δίκαιο», φέρεται επίσης να είπε ο Σάιφ, σημειώνοντας όμως ότι η δίκη αυτή δεν θα είναι δίκαιη: «Δεν θα λεχθεί η αλήθεια αν οι μάρτυρες απειλούνται με ισόβια απλώς και μόνο επειδή θα καταθέσουν υπέρ μου», τόνισε.