ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλευρό των Τούρκων Αιγύπτιοι, Αραβικός Σύνδεσμος και Βρετανοί

Στο πλευρό των Τούρκων Αιγύπτιοι, Αραβικός Σύνδεσμος και Βρετανοί

Η Αίγυπτος και ο Αραβικός Σύνδεσμος επέκριναν σήμερα τη Δαμασκό για το βομβαρδισμό του χωριού στο τουρκικό έδαφος, γεγονός που προκάλεσε τη στρατιωτική αντίδραση του τουρκικού στρατού και το οποίο, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμαλ Αμρ δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία εντός της χώρας και «να μην παραβιάζει τα σύνορα των γειτονικών χωρών», προειδοποιώντας για τους «πολλούς κινδύνους για όλη την περιοχή», αν η κρίση επεκταθεί.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ Ελαράμπι, εξέφρασε τα συλληπητήριά του στην Τουρκία για το θάνατο των πέντε πολιτών της από βλήμα που προήλθε από το συριακό έδαφος, τονίζοντας ότι το επεισόδιο συνιστά «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλειας στην περιοχή». «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συριακή επίθεση και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, από τη Βουδαπέστη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στη «σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» Τουρκία.

«Το συριακό καθεστώς πρέπει να διασφαλίσει ότι ένα τέτοιο επεισόδιο δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του Γιάνος Μάρτονι και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. «Όσο παρατείνεται η κρίση στη Συρία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απειλή για την ειρήνη και τις γειτονικές χώρες», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

«Ζεσταίνει» μηχανές ο τουρκικός στρατός μετά την έγκριση για εισβολή