ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα-Ρόμνεϊ ανεβάζουν τόνους για τις αμβλώσεις

Ομπάμα-Ρόμνεϊ ανεβάζουν τόνους για τις αμβλώσεις

«Τέλειο παράδειγμα ανειλικρίνειας και παραπλάνησης» αποτελούν οι δηλώσεις του Μιτ Ρόμνεϊ σχετικά με το θέμα της άμβλωσης, κατά τον εκπρόσωπο του γραφείου της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που αφορά στην άμβλωση, που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της ατζέντας μου». Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, η εκπρόσωπος του Ρόμνεϊ δήλωσε στο περιοδικό National Review ότι «ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ φυσικά και θα υποστήριζε κάποια νομοθεσία με στόχο την καλύτερη προστασία της ζωής». Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αργότερα το CNN μετέδιδε ότι η Άντρεα Σολ δήλωσε «ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι περήφανος υποστηρικτής 'υπέρ της ζωής' και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και ως πρόεδρος».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά Ομπάμα. «Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απόδειξη ότι ο Ρόμνεϊ είναι ανειλικρινής, όταν δεν είπε την αλήθεια σχετικά με τις ακραίες θέσεις του περί άμβλωσης κάτι που αργότερα επιβεβαιώθηκε με τις δηλώσεις που έγιναν από την προεκλογική του καμπάνια», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Στέφανι Κάτερ, υπεύθυνη της εκστρατείας του Ομπάμα. Συνέχισε λέγοντας «προσπαθεί να κρύψει την αληθινή του θέση επί του θέματος, αλλά δεν είναι δυνατόν να κρυφτείς όταν είσαι πρόεδρος».

Το θέμα της άμβλωσης αποτελεί επίμαχο θέμα για τον Ρόμνεϊ. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αγωνιστεί για πολύ καιρό προκειμένου να αναιρέσουν μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το 1973, που νομιμοποιούσε την άμβλωση, απόφαση την οποία οι Δημοκρατικοί έχουν στηρίξει.