ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση Ρομπάι για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Πρόταση Ρομπάι για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Υπέρ ενός κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος παρουσίασε σήμερα μια νέα έκθεση για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Η έκθεση, η οποία ανατέθηκε στον Ρομπάι τον Ιούνιο, θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο της 18ης και 19ης Οκτωβρίου, ενώ θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Μια από τις λειτουργίες του κοινού προϋπολογισμού θα ήταν να διευκολύνει την προσαρμογή από τα σοκ που επηρεάζουν μόνο κάποιες χώρες, επιτρέποντας αυτά να απορροφηθούν ως ένα σημείο σε κεντρικό επίπεδο», σημειώνει ο Ρομπάι.

Άλλος στόχος του ειδικού αυτού προϋπολογισμού είναι «η διευκόλυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική της ανάπτυξης».

Ένας κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης δεν θα έχει τον ίδιο σκοπό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος «είναι ένα όργανο διαχείρισης κρίσεων», εξηγεί ο Ρομπάι.

Η απορρόφηση των σοκ θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας «περιορισμένης δημοσιονομικής αλληλεγγύης» με «στοιχεία επιμερισμού των κινδύνων», διευκρινίζει ο ίδιος.

Χωρίς να φτάσει μέχρι το σημείο να μιλήσει ανοικτά για ευρωολόμογα, μια ιδέα που αντιμετωπίζεται εχθρικά από τη Γερμανία, ο Ρομπάι εξηγεί ότι «ένα στοιχείο κλειδί» του κεντρικού προϋπολογισμού «θα είναι η δυνατότητα να δανείζεται».

Στην έκθεση αυτή ο πρόεδρος της ΕΕ προτείνει να εξεταστεί η ιδέα «της σύμπραξης κάποιων εργαλείων βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κρατών, όπως για παράδειγμα η έκδοση βραχυπρόθεσμων ευρωπαϊκών εντόκων ομολόγων (Treasury Bills) σε μια περιορισμένη και υπό προϋποθέσεις βάση».

Τέλος, ο Ρομπάι προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών με «πλήρως καθορισμένες δημοσιονομικές ευθύνες».