ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πιθανή εκεχειρία λόγω μουσουλμανικής γιορτής

Συρία: Πιθανή εκεχειρία λόγω μουσουλμανικής γιορτής

Την πρότασή του για κατάπαυση του πυρός επανέλαβε ο διεθνής μεσολαβητής στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι, με την ευκαιρία της γιορτής Εϊντ Αλ- Άντχα, προειδοποιώντας συγχρόνως για τον κίνδυνο ανάφλεξης της ευρύτερης περιοχής, αν δεν επιλυθεί η κρίση.

Ο Μπραχίμι, που πραγματοποιεί εδώ και μια εβδομάδα περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής με επιρροή, δήλωσε πως «η κρίση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον περιορισμένη στο συριακό έδαφος. Ή θα επιλυθεί ή θα επιδεινωθεί, θα ξεπεράσει τα σύνορα και θα προκαλέσει ανάφλεξη και αιματοχυσία σε ολόκληρη την περιοχή».

Επίσης, επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Εϊντ Αλ- Άντχα, από τις 26 ως τις 28 Οκτωβρίου.

«Εάν η συριακή κυβέρνηση δεχθεί το αίτημα αυτό –και απ' ό,τι γνωρίζω υπάρχει ελπίδα- και εάν η αντιπολίτευση δεχθεί όπως μας έχει πει την πρόταση αυτή, αυτό θα είναι ένα ελάχιστο βήμα με στόχο μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση του βαρέως πυροβολικού, τη διακοπή της ροής όπλων στη Συρία από το εξωτερικό και μια πολιτική λύση στη χώρα», τόνισε.

Η Δαμασκός έχει δηλώσει έτοιμη να μελετήσει την πρόταση του Μπραχίμι, ο οποίος «θα μεταβεί πολύ σύντομα στη Δαμασκό», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του 'Αχμεντ Φάουζι.

«Θέλουμε να συζητήσουμε σύντομα με τον Μπραχίμι για να δούμε ποιές είναι οι θέσεις άλλων χωρών με επιρροή, τις οποίες επισκέφθηκε πρόσφατα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι, αναφερόμενος κυρίως στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

«Θα ασκήσουν πιέσεις στις ένοπλες ομάδες που υποστηρίζουν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν, ώστε αυτές να σεβαστούν την εκεχειρία;», τόνισε.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «χρήσιμη» μια εκεχειρία στη διάρκεια της γιορτής Εϊντ αλ- Άντχα.

Διαβάστε επίσης:

Το FBI αποκάλυψε τρομοκρατικό σχέδιο στη Νέα Υόρκη

Αυξάνεται η φτώχεια σε Ιταλία και Γερμανία

Πέθανε ο σκηνοθέτης Κότζι Γουακαμάτσου