ΚΟΣΜΟΣ

Με βέτο απειλεί την ΕΕ η Δανία

Με βέτο απειλεί την ΕΕ η Δανία

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της προτίθεται να ασκήσει βέτο, εάν δεν επιτύχει μείωση της δικής της συνεισφοράς στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

«Το ουσιαστικό μήνυμά μας προς τις άλλες χώρες και αυτό για το οποίο εμείς παλεύουμε είναι πως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μία μείωση των χρημάτων που συνεισφέρουμε και πως δεν επιθυμούμε να πληρώσουμε για τις μειώσεις των άλλων πλουσίων χωρών», τόνισε η Τόρνινγκ-Σμιντ κατά τη συνάντηση εργασίας με μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του δανικού κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι εκτός από τη Δανία, και η Βρετανία έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις της για τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε μάλιστα ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ πάνω από τον πληθωρισμό, την οποία θεωρεί «απαράδεκτη» καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πασχίζουν να κάνουν μειώσεις στα δικά τους δημοσιονομικά έξοδα.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης επταετίας αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 και 23 Νοεμβρίου.