ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρόμνεϊ «πόνταρε» στο Twitter για να κερδίσει τον Ομπάμα

Ο Ρόμνεϊ «πόνταρε» στο Twitter για να κερδίσει τον Ομπάμα

Μπορεί στο τρίτο και τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ νικητής να αναδείχτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, όμως ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του έκανε ό,τι μπορούσε για να φέρει τις πιθανότητες με το μέρος του: μέχρι και hashtag στο Twitter αγόρασε.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ ήξερε ότι η εξωτερική πολιτική, που ήταν το κεντρικό θέμα στην τελευταία τηλεμαχία, δεν είναι το δυνατό του σημείο. Τα δύο προηγούμενα ντιμπέιτ είχαν αποδείξει ότι η διείσδυσή του στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ευνοούνταν από τις απόψεις του για τα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.

Αν, λοιπόν, κάποιοι παραξενεύτηκαν από τις απαντήσεις του στο ντιμπέιτ της 22ας Οκτωβρίου, όταν π.χ. τον ρώταγαν για τη Λιβύη και απαντούσε για τα «εσωτερικά», υπάρχει εξήγηση.

Το επιτελείο του Ρόμνεϊ αγόρασε το hashtag #CantAfford4More για να δημιουργήσει στοχευμένο trend στο Twitter κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Το συγκεκριμένο hashtag ήταν στην κορυφή της λίστας, έτσι όποιος χρήστης το επέλεγε διάβαζε tweets κατά του Ομπάμα και υπέρ του Ρόμνεϊ, τα οποία μπορεί να ήταν και άσχετα με το θέμα που συζητούσαν οι δύο αντίπαλοι στους τηλεοπτικούς δέκτες εκείνη τη στιγμή.

Ενδεικτικό ήταν το tweet «Με τον Μπαράκ Ομπάμα θα έχουμε ακόμα 4 χρόνια σαν τα προηγούμενα, με υψηλότερους φόρους, λιγότερες δουλειές και λιγότερα έσοδα».

Παράλληλα, στο στούντιο ο Μιτ Ρόμνεϊ αγωνιζόταν να επαναφέρει τη συζήτηση στην καθημερινότητα των Αμερικανών. Απαντώντας σε ερώτηση για την Αίγυπτο και το ρόλο της ισχυρής Αμερικής, ο Ρόμνεϊ έκανε ένα «άλμα»: «Η Αμερική πρέπει να είναι δυνατή. Η Αμερική πρέπει να ηγείται. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομία μας. Δεν γίνεται να έχουμε 23 εκατομμύρια ανθρώπους να παλεύουν για μια δουλειά».

Παρά τις εκκλήσεις του συντονιστή προς τους υποψήφιους να μείνουν στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κάπως έτσι κύλησε το ντιμπέιτ. Και το hashtag του Ρόμνεϊ έπαιξε καλά το ρόλο του, όπως φάνηκε από τις επόμενες δημοσκοπήσεις, στις οποίες έκλεισε εκ νέου την ψαλίδα με τον Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ανακηρύχτηκε νικητής του ντιμπέιτ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ψήφισε δύο εβδομάδες νωρίτερα...

ΗΠΑ: Ο Ρόμνεϊ πέρασε μπροστά από τον Ομπάμα σε νέα δημοσκόπηση