ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο Μάριο Μόντι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος

Ιταλία: Ο Μάριο Μόντι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος

Περιπλέκεται το τοπίο των επικείμενων εκλογών στην Ιταλία, καθώς ο Μάριο Μόντι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές της ερχόμενης χρονιάς, όπως σημείωσε ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο Ναπολιτάνο δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι υποψήφιος επειδή είναι ισόβιος γερουσιαστής. Ωστόσο, μπορεί να συμμετάσχει στο σχηματισμό κυβέρνησης στη συνέχεια.

Τα σχόλια του αρχηγού του κράτους προσθέτουν ένα ακόμη στοιχείο σε μια περίπλοκη υπόθεση, καθώς αυξάνονταν οι εικασίες ότι ο Μόντι, ένας τεχνοκράτης και πρώην επίτροπος της ΕΕ, μπορεί να πειστεί να συμμετάσχει πριν από τις εκλογές σε ένα κεντρώο συνασπισμό.

Ο Μόντι δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, όμως διατυπώνονται εικασίες ότι μπορεί να ταχθεί υπέρ ενός κεντρώου σχηματισμού, όπως το κίνημα που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο της Ferrari Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετσέμολο.

Πολλά μέλη του επιχειρηματικού κατεστημένου της Ιταλίας θα ήθελαν να δουν τον Μόντι να υπηρετεί μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία μετά τις εκλογές και ο ίδιος ο Μόντι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα είναι διαθέσιμος αν δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ωστόσο οι παρατηρήσεις του αρχηγού του κράτους φαίνεται πως αποκλείουν οριστικά οποιαδήποτε άμεση ανάμειξή του στην προεκλογική εκστρατεία.