ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν

Δέκα χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν

Περίπου 10.000 στρατιώτες θέλει να διατηρήσει η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν, μετά τον επίσημο τερματισμό των επιχειρήσεων στη χώρα το 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Επικαλούμενη ανώτατες αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα τονίζει ότι το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται στις συστάσεις του στρατηγού Τζον Άλεν, διοικητή των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο οποίος πρότεινε να παραμείνουν στη χώρα 6.000 ως 15.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Οι δυνάμεις αυτές θα αναλάβουν αντιτρομοκρατικές και εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, μετά το τέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ που έχει οριστεί για το 2014.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είναι πρόθυμος να δεχτεί την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του μετά το 2014 αν γίνουν αποδεκτά τα βασικά του αιτήματα, με κυριότερο να δικάζονται οι Αμερικανοί στρατιώτες από αφγανικά δικαστήρια, τονίζει η Wall Street Journal.

Από την πλευρά τους αναλυτές αμυντικών θεμάτων επισήμαναν στην εφημερίδα πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι εκπαιδευτικές αποστολές θα απαιτήσουν την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτών, ακόμα και 30.000.