ΚΟΣΜΟΣ

Απεργίες στην Πορτογαλία για τις περικοπές

Απεργίες στην Πορτογαλία για τις περικοπές
Παρέλυσε σήμερα το μετρό της Λισαβόνας λόγω πολύωρης στάσης εργασίας, της πρώτης από μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν...

Παρέλυσε σήμερα το μετρό της Λισαβόνας λόγω πολύωρης στάσης εργασίας, της πρώτης από μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί στις δημόσιες συγκοινωνίες αυτήν την εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων σ΄αυτές, τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η συμμετοχή στη στάση εργασίας στο μετρό της πορτογαλικής πρωτεύουσας, η οποία είχε προγραμματιστεί από τις 06:30 ως τις 11:00 τοπική ώρα, ήταν σχεδόν 100%, σύμφωνα με τα συνδικάτα. Η διοίκηση του μετρό ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι σταθμοί έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.

Από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, τα συνδικάτα έχουν κηρύξει πολύωρες στάσεις εργασίας στους πορτογαλικούς σιδηροδρόμους, στις ποτάμιες συγκοινωνίες της πρωτεύουσας καθώς επίσης στα λεωφορεία της Λισαβώνας και των πόλεων Πόρτο, Μπράγκα και Κοΐμπρα.

Διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες, η οποία προβλέπει μείωση κατά 5% των αποδοχών στο δημόσιο τομέα, τα δυο μεγαλύτερα συνδικάτα οργάνωσαν το Νοέμβριο την πρώτη ενωτική απεργία από το 1988.