ΚΟΣΜΟΣ

Το τουρκικό παρακράτος κατηγορούν για τους φόνους στο Παρίσι

Το τουρκικό παρακράτος κατηγορούν για τους φόνους στο Παρίσι

Τους Τούρκους εθνικιστές του παρακράτους «δείχνουν» οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ως τους υπαίτιους για την δολοφονία των τριών ακτιβιστριών κουρδικής καταγωγής στο Παρίσι, την ώρα που ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι οι φόνοι αυτοί είναι το αποτέλεσμα εσωτερικής, κουρδικής διένεξης.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) υπογράμμισε επίσης ότι θα θεωρήσει το γαλλικό κράτος υπεύθυνο αν δεν εξιχνιάσει άμεσα τον, όπως τον χαρακτήρισε, "προμελετημένο και οργανωμένο" φόνο των τριών κουρδικής καταγωγής ακτιβιστριών στο Παρίσι.

"Το να βάζεις στο στόχαστρο τρεις από τις γυναίκες συντρόφους μας σε μια στιγμή όπως αυτή συνιστά μια προμελετημένη, σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση", αναφέρει σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της η ένοπλη πτέρυγα του PKK.

Η Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος του PKK, και δύο άλλες ακτιβίστριες πυροβολήθηκαν στο κεφάλι νωρίς την Πέμπτη σε μια επίθεση που συγκλόνισε την κουρδική κοινότητα και επισκίασε τις άτυπες ειρηνευτικές συνομιλίες που γίνονται ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους αντάρτες.

Στην ανακοίνωση αυτή της ένοπλης πτέρυγας του PKK κατηγορούνται για τους φόνους "διεθνείς και τουρκικές δυνάμεις Gladio".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι αν και χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες προτού εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν μια εσωτερική διένεξη, καθώς το κτίριο στο οποίο έγινε το έγκλημα ήταν ασφαλισμένο με κλειδαριά με κωδικό, η οποία μπορούσε να ανοιχτεί μόνον από αυτούς που τον είχαν.

"Αυτές οι τρεις την άνοιξαν. Αναμφίβολα δεν θα την άνοιγαν σε ανθρώπους που δεν γνώριζαν", δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε σήμερα από τη Σενεγάλη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι φόνοι αυτοί μπορεί να αποσκοπούσαν και στο να σαμποτάρουν τις προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr